2024. április 19., péntek

Összsortűz a villanygazdaság ellen

A szakminiszter szerint az igazgatónak nem elég a politikai hátszél, a szakértelem is jól jönne

– Ami a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) háza táján történt, sokkal több, mint hanyagság; a villamosenergia-termelés és -ellátás decemberi megszakadásával nemcsak az ország energiabiztonsága, hanem közvetlenül a nemzetbiztonság is veszélybe került. Az EPS-ben rossz volt a munkaszervezés, a raktárakban nem volt elegendő szén, nem szereztek be elég fűtőolajat, és nem is volt engedélyük a beszerzéshez, nem tudták idejében befejezni a nagyjavításokat sem. A felelősség mindezért kizárólag a vállalatot irányító csoportot terheli, élén az igazgatóval – állította a Novi Magazin hetilapnak adott interjúban Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Az ellene irányuló, általa médiakampánynak nevezett támadásokat figyelemelterelésként, felelősséghárításként és téziscsereként értelmezi, merthogy „nem Zorana gyújtotta föl a baggert, nem Zorana jelentette a kormánynak és az államfőnek, hogy minden készen áll a fűtési idényre, nem Zorana végezte a nagyjavítást a Nikola Tesla Hőerőmű B1 részlegében és a többiben, amely röviddel később üzemképtelenné vált...”. Ezek, mint fogalmazott, olyan tények, melyek nem változtathatók meg csupán azért, mert valakinek nem tetszik a miniszter. Mihajlović szavai szerint a szerbiai közvállalatok úgy viselkednek, mint állam az államban, ezért az igazgatócserének a mélyreható változások kezdetét kell jelentenie, nem a végét.

„A nagy rendszerekben az igazgatók megválasztása nem politikamentes – és ez nem csak Szerbiában van így –, de tudásra, szakértelemre, szorgalomra is szükség van, enélkül a lojalitás rémuralomhoz, majd összeomláshoz vezet, és a korrupciónak is kitűnő táptalaja” – állapította meg Mihajlović. Ezúttal is kiemelte, hogy az általa vezetett minisztérium többször figyelmeztetett az EPS működésében felmerülő gondokra. Az interjúban végül megnyugtatta a lakosságot, hogy az állam képes elviselni az energiaváltság költségeit úgy, hogy a lakossági árak közben nem változnak, és a gazdasági tevékenység sem kerül veszélybe.

Két nappal korábban az Insajder TV műsorában Jovanka Atanacković, a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, „az illetékes szervek, nem pedig az EPS munkásokat vádoló, belső ellenőrzése fogja megállapítani a tényállást. Nem a munkásokat, hanem mindenért az EPS vezetőségét terheli a felelősség”. A tévés szereplésről szóló minisztériumi közlemény szerint az államtitkár azt mondta, ha már létezik az EPS-ben egy belső ellenőrző szerv, annak egész évben ébernek kellett volna lennie, és már áprilisban tudnia kellett volna, hogy a bányák nem képesek a folyamatos ellátásra. „A rendőrségre, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökségre, az ügyészségre tartozik a tények megállapítása. A hanyagság ténye ismeretes, és ha ez szabotázsnak minősül, elfogadjuk” – mondta Atanacković.