2024. április 24., szerda

Épülhetnek a lakóépületek a Masaryk utcában

Az új városi területrendezési terv szerint a Masaryk utca körüli városrészben megmaradt családi házak helyébe emeletes lakóépületeket terveznek építeni.
Ez többek között azt jelenti, hogy pl. a Fekete Ház, azaz a CK13 művelődési központnak otthont nyújtó ház helyére is négyszintű lakóépületeket emelhetnek.

A területrendezési terv részéleteiből kiderült, hogy a Masaryk utca körüli rész a Pap Pál és a Bojović vajda utcák területére is vonatkozik. Az eddigi tervhez képest jelentős változást jelent az a rész, amely engedélyezi a több mint háromszintes lakóépületek építését, a lakótömbök ezután akár 4-5 szintesek is lehetnek.

A szóban forgó rész 14,18 hektáron terül el, ennek nagy részét lebetonozzák, a zöld felületekre fél hektárnyi terület marad. Az új területrendezési terv engedélyezi továbbá azt is, hogy a környéken lévő családi házakat ledöntsék.

Ebben a városrészben jelenleg is nagy gondot jelent a parkolás, egyelőre nem tudni, hogyan gondolták megoldani ezt a problémát, hiszen a többszintes lakóépületek megépítésével még több parkolóra lesz szükség. Az egyik megoldás az lehet, ha minden lakóépület alagsorában parkolót alakítanak ki – olvasható a 021.rs hírportálon.

A CK13 Egyesület törzshelyének számító családi ház a kulturális aktivizmus egyik fontosabb színhelye a városban. Sokan aggódnak amiatt, hogy a tulajdonos eladja a házat, hiszen a legújabb területrendezési terv szerint a ház helyén háromemeletes lakóépületet építenek majd a közeljövőben.

A parkolási gondokra az egyik megoldás az lenne, ha a Masaryk utca környékén földalatti garázs épülne, a Stefan Stefanović, a Valentin Vodnik vagy a Masaryk utcákban. A területrendezési tervet nemrégiben közszemlére bocsátották, januárban megtekinthető az Urbanizam közvállalat honlapján, illetve az Urbanizam helyiségeiben (Lázár cár sugárút 3.) és a Žitni trg helyi közösségben (Dimitrije Avramović utca 8.). A polgárok kifogásait, ötleteit a fenti címeken várják február 4-éig.