2024. április 24., szerda

Tesla, a feltaláló

Bemutató előadás a Szerb Nemzeti Színházban

A Pera Dobrinović színpadon szombaton 19.30-kor Tesla, a feltaláló című előadást láthatja a közönség. A színdarabot december 31-én mutatták be a Doček rendezvényegyüttes keretében. Vladimir Pištal: Tesla – álarcok közti portré című regénye, amelyen a drámaelőadás alapszik, nem egy életrajzi alkotás, hanem egy történet összehasonlítása, párhuzamvonás napjaink történéseihez.

Marko Marković színész, aki Nikola Teslát személyesíti meg, elmondta, hogy ebben a regényben magával ragadta a nagy tudós, az ember, a gyermek, aki kérdez, fél, emlékezik, majd végül meghal.

– Tesla önmagáról azt mondta, hogy mindig az ördög előtt járt. A valóságát a találmányain keresztül mutatta meg. Kollégáimmal izgalmas és nehéz feladat elé néztünk, kihívást jelentett átrágni magunkat Nebojša Bradić szövegén és dramaturgiáján. Közösen mégis sikerült kialakítanunk a történetünket – mondta Marković.

Marković mellett a darabban feltűnik még Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Mina Pavlica, Alisa Lacko, Višnja Obradović, Milan Kovačević, Sanja Ristić Krajnov, Aleksandar Gajin és még sokan mások. A belépőjegyeket ezer dináros áron lehet megvásárolni a színház pénztáránál, munkanapokon 10 órától, míg szombaton 14 órától az előadás kezdetéig. A fotón jelenet az előadásból.