2024. április 24., szerda

Nem csökken az érdeklődés

Kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Szenttamáson

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kedden az idén első alkalommal tartott kihelyezett fogadónapot az egyszerűsített honosítási kérelmek átvételére Szenttamáson, a községháza nagytermében.

A fogadónapon nemcsak az egyszerűsített honosítási kérelmeket vették át az ügyintézők, tudtuk meg Szabados Fodor Beátától, a községi tanács tájékoztatási tanácsosától, hanem különböző anyakönyvvezésre (születési, házassági és elhalálozási) és néhány személyi igazolványra érkező kérelmet is. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy a fogadónapok nagy segítséget nyújtanak azoknak, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak eljutni Szabadkára.

− Hosszabb szünetet követően Szenttamáson ismét megszervezték a kihelyezett fogadónapot, és ha minden jól megy, akkor ezentúl a főkonzulátus képviselői havonta eljönnek hozzánk. A honosítási kérelmek átadását illetően nem csökkent az érdeklődés, az ügyfelek között egyaránt vannak fiatalok és idősek is. Fontos tudni, hogy a fogadónapra előre kell időpontot foglalni, mert az érdeklődés nagy, a munkaidő pedig behatárolt. Így a személyi igazolványok esetében májusig minden időpont foglalt, honosítási és egyéb ügyintézésre is már csak áprilisra lehet időpontot foglalni – mondta Szabados Fodor Beáta.

Szabó Ákos és Noémi tavaly kötöttek házasságot, és ezt szerették volna bejegyeztetni a már meglévő állampolgárságuk mellé.

− Előre összegyűjtöttük azokat a dokumentumokat, amelyekre szükség van, ehhez csatoltuk a házassági levél eredetijét és átadtuk a kérelmet. Mivel folyamatosan ingázunk Szenttamás és Újvidék között, nagyon sokat jelent, hogy itt helyben lehetőség nyílt az ügyintézésre, és nem kell külön szabadnapot igényelni, hogy Szabadkára, vagy esetleg a határ túloldalára utazzunk emiatt – fogalmazott Ákos.

P. Éva elmondta, a honosítási kérelmet szeretné átadni, és utánajárt, hogy milyen iratokat szükséges beszerezni.

− Édesapám az első világháború idején itt született, és onnantól mindenki. Már Szenttamáson is van hivatalos magyar nyelvű fordító, így ha valamelyik dokumentumot magyar nyelven kell átadni, gyorsan megoldható. Amúgy a folyamat eléggé gyors és elégedett vagyok – mondta P. Éva.

H. Katalin 2020-ban özvegyült meg. Kérésünkre elmondta, a férje haláláról szóló bizonylatot szeretné átadni a konzulátus képviselőinek.

− 2013-ban Tompán adtuk át a honosítási kérelmet, és meg is kaptuk a magyar állampolgárságot. A férjem két évvel ezelőtt hunyt el, és a fogadónapon az ezzel kapcsolatos dokumentációt szeretném rendezni.