2024. április 24., szerda

Több mint 250 film a Berlinalén

A 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált (Berlinale) februárban egy év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban rendezik meg. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve díjakért 18 film versenyez a szemle tegnap ismertetett programja szerint.

A versenyfilmek között ezúttal nincs magyar alkotás. Ugyanakkor az egyik munka, Peter Strickland Flux Gourmet című filmjének vágója magyar – Fekete Mátyás –, egy másik versenyfilm, az Elizabeth Banks, Sigourney Weaver és Kate Mara főszereplésével készített Call Jane amerikai rendezője, Phillys Nagy az egyik nagyapja révén részben magyar származású.

A 18 versenyfilm közül a Call Jane az egyetlen, amelynek nem a február 10-én kezdődő Berlinalén tartják a világpremierjét, az alkotás a csütörtökön kezdődő Sundance fesztiválon debütál. A rendezők többsége – a 18-ból 11-en – szerepelt már a Berlinalén, öten nyertek is már díjat. A visszatérők között van például a német Andreas Dresen, az olasz Paolo Taviani és a fesztivál nyitófilmje, a Peter von Kant francia rendezője, François Ozon.

A február 20-ig tartó fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be.