2024. március 29., péntek
PILLANTÁS A MÚLTBA

Gróh Gyula: Organikus chemia

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Az idei év első tárgya, Gróh Gyula: Organikus chemia című könyve, amely a múzeum kirakatában tekinthető meg.

Gróh Gyula: Organikus chemia. Budapest, 1919. Schulmann Imre aláírásával.

Schulmann Imre 1893. december 2-án született Szegeden. Egy ideig a szabadkai gimnázium tanulója volt, majd Lipcsében régészetet és néprajzot tanult. A Szabadkai Városi Múzeum első igazgatója volt 1948 és 1955 között.  Értékmentő munkája nyomán a második világháború után sok, a város számára értékes hagyatékot, tárgyat mentett át az éppen (újjá)alakuló múzeum gyűjteményébe. 1981. január 6-án halt meg Konstanzban. A könyv az egykori igazgató hagyatékából került a múzeum könyvtárába.

(A sorozat szerkesztője Franciskovity Laura, a szöveg szerzője Hicsik Dóra, mindketten a Szabadkai Városi Múzeum munkatársai.)