2022. május 16., hétfő

Angela Merkel nem vállalja az ENSZ-főtitkár tanácsadói felkérését

Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát – közölte szerdán a volt német kancellár irodája.

Angela Merkel „a múlt héten telefonon beszélt az ENSZ főtitkárával, és megköszönte, de nem fogadta el a felkérését" – idézték német hírportálok a volt kormányfő irodájának közleményét.

António Guterres arra kérte a decemberben visszavonult politikust, hogy vállalja el az úgynevezett globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöki tisztségét.

A globális közjószág fogalmára nincs általánosan elfogadott meghatározás. Általában az ilyen javak közé sorolják a világ teljes lakosságát szolgáló természeti képződményeket, szellemi alkotásokat és egyéb vívmányokat, például az ózonréteget, a repülésbiztonság nemzetközi szabályait, vagy éppen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védettség kialakítását oltással.

Az ENSZ-főtitkár terve szerint fel kell állítani egy volt állam-, illetve kormányfőkből álló tanácsadói csoportot, amely abban segíti a világszervezetet, hogy javítsa a nemzetközi közösség együttműködését a globális közjavakkal kapcsolatos ügyekben, vagyis például a koronavírus-világjárvány megállítását szolgáló törekvésekben.

A testület felállítása a volt portugál miniszterelnök egyik fő vállalása az év elején kezdett második ENSZ-főtitkári megbízatására.