2024. április 25., csütörtök

Radovanović: A fertőzöttek valódi száma 40 és 50 ezer között mozog

Az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma jóval meghaladja a hatóságok által közzétett hivatalos számokat, mondta Zoran Radovanović epidemiológus az N1-nek.

A szakember szerint a Covid-rendelők előtti sorok, és az órákig tartó várakozás is arra utal, hogy az egészségügyi rendszer „összeomlik".

„Tegnap nem 18 ezren fertőződtek meg, hanem csak regisztrálták őket, az újonnan fertőzöttek tényleges száma ennek a többszöröse. 40 ezer és 50 ezer közé tenném", mondta az epidemiológus, aki hozzátette, hogy a fertőzöttek többsége tünetmentes, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek náluk, ezért nem tesztelik magukat.

A szakember nem ért egyet azzal az állítással, miszerint az ország egészségügyi rendszere jól működik. Mint mondta, „amennyiben hat-nyolc órát kell várakozni, ami rendkívül embertelen a betegekkel szemben, akkor az azt jelenti, hogy a rendszer összeomlik".

Rámutatott, az idén még lesznek kisebb hullámok, de megjegyezte, hogy jövő tavasztól a koronavírusra endémiaként tekinthetünk, amihez a legtöbb polgár hozzászokik, miközben a veszélyeztetett csoportba tartozók továbbra is védőoltással védekezhetnek, csakúgy, mint a influenza esetében.

„Feltételezhető, hogy ez az utolsó nagy hullám" – szögezte le Radovanović.