2024. április 25., csütörtök

Rendőrnyomozó ellen emeltek vádat

Belivukról és bűnszervezetének tagjairól szivárogtatott ki rendőrségi, bizalmas információkat

Az ügyészség vádat emelt Božidar Stolić, a Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat (SBPOK) nyomozója ellen. Azzal vádolják ugyanis, hogy jelentős összegek fejében Veljko Belivuk bűnszervezetét, az ellene folytatott nyomozásból származó titkos információkkal látta el. Tájékoztatta például arról, hogy a rendőrség vérnyomokat talált a ritopeki házban, illetve arról is rendszeres tájékoztatást adott, hogy Belivuk, illetve legközelebbi bűntársa, Marko Miljković, letartóztatásuk után milyen vallomást adtak a rendőrségnek – közölte a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) elnevezésű szerbiai oknyomozó portál.

A portál által közzétett ügyészségi vádiratában foglaltak alapján Stolić több mint egy éven keresztül, vagyis 2020 januárja és 2021 júliusa között tájékoztatta a bűnszervezetet a rendőrség tevékenységeiről, így Belivuk és bűnszervezete tagjainak letartóztatása után is, vagyis 2021 februárját követő négy hónapig még érkeztek információk a bűnszervezet tagjairól. Stolić nyomozó és a bűnszervezet tagjai között a közvetítő személy Fili Golubović volt, aki maga számolt be minderről az ügyészségnek. Azt viszont nem kívánta elárulni, hogy a nyomozótól szerzett információt kinek továbbította.

Golubović Saša Ivanić ügyésznek elmondta, hogy Stolićot akkor ismerte meg, amikor kábítószer-kereskedelem miatt előzetes letartóztatásban volt 2019 áprilisában. Stolić akkor őt Goran Mihajlović eltűnése kapcsán hallgatta ki, akiről azt feltételezik, hogy a bűnbandák (a montenegrói kavači és škaljari klán) összecsapásának áldozata, eltűnésének körülményeire azonban még mindig nem sikerült fényt deríteni. Golubović akkor kezdett együttműködni a nyomozóval, amikor 2020 februárjában kiszabadult a börtönből. Egy kávézóban találkoztak Újbelgrádban, ott cseréltek telefonszámot, ugyanis Golubović rendőrségi információkat kért a nyomozótól, illetve olykor azt kellett ellenőriznie, hogy folyik-e nyomozás meghatározott emberek ellen. Golubović a kavači klán tagjai mellett az ellenfél tagjairól, vagyis Darko Šarić bűnszervezetének tagjai felől is érdeklődött. Egy-egy információért 500 eurót fizetett a nyomozónak – áll az ügyész vádiratában.

Az ügyész rámutat arra is, hogy miután Belivukot és bűnszervezetének tagjait letartóztatták a múlt év februárjában, az információk kiszolgáltatásának díja is megnőtt, akkor már 5000 eurós díjat ígértek neki.

Golubović a nyomozótól többek között Belivuk és társai rendőrségnek adott vallomásának másolatát kérte, illetve arról is kért tájékoztatást, hogy milyen bizonyítékokat találtak a bűnszervezet ellen. Az információcsere során kapott arról is fényképet, amelyen Miljković a SBPOK irodájában vallomást tesz, vagy amelyek éppen a Ritopekben található házban készültek, valamint Vlado Draganić (Belivuk bűnszervezetének logisztikai feje) házában. Stolić elküldte a Veljko Belivukról készült rendőrségi jegyzetek fényképét is – áll a vádiratban, amely arra is kitér, hogy a nyomozónak köszönhetően a ritopeki házban begyűjtött helyszínelés nyomairól is kaptak folyamatos tájékoztatást a meg nem nevezett megbízók, így arról is tudomást szereztek, hogy a házban megtalálták Milan Ljepoja, Zdravko Radojević és Goran Veličković DNS-ét.

Ivanović ügyész Stolićtyal szemben legkevesebb 3 év letöltendő börtönbüntetést kért a bíróságtól, Golubovićot pedig egy év börtönre ítélné el. Javaslatot tett arra is, hogy Stolić ügyét csatolják Belivuk, Miljković és 28 bűntársuk ellen indított bírósági eljáráshoz, amelyben a bűnszervezet tagjait gyilkossággal, emberrablással, erőszakkal, engedély nélküli fegyvertartással és kábítószer-kereskedelemmel vádolják.

A bírósági eljárás kezdetének időpontját egyelőre nem tűzték ki Zorana Trajković bíró egészségügyi állapota miatt.

A KRIK rámutat arra, hogy a Stolić elleni ügy csak megerősíti azt a feltételezést, miszerint Belivuknak és bűnszervezetének szoros kapcsolata volt a rendőrség és a politika bizonyos képviselőivel. Stolićon kívül ugyanis eljárást folytatnak más belügyi alkalmazott ellen is, így Goran Papićtyal szemben, aki az SBPOK vezetőhelyettese volt, illetve Dijana Hrkalović, volt belügyi államtitkár ügyében is.