2024. április 16., kedd

Születésnapja előtt hunyt el a legidősebb férfi

Huszonnégy nappal 113. születésnapja előtt elhunyt a spanyol Saturnino de la Fuente García, akit a világ legidősebb férfijaként tartott nyilván a Guinness-rekordok Könyve. A Spanyolország északnyugati részén, León városában élő férfi kedden halt meg egyik lányának házában, 112 éves és 341 napos korában.
De la Fuente García 1909. február 11-én született León egyik elővárosában, Puente Castróban. Tizenhárom éves korától egy cipészműhelyben dolgozott, később saját cipőgyárat alapított, illetve működtetett. Alig 150 centiméteres testmagassága miatt megúszta a katonai szolgálatot.
Antonina Barrio Gutiérrezzel 1933-ban kötött házasságot, amelyből hét lányuk és egy fiuk született. (Gyermekei közül hármat túlélt.) A családhoz tizennégy unoka és huszonkét dédunoka is tartozik.
Hírek szerint matuzsálemi korában is aránylag jó testi és lelki állapotban volt. Élete során sok mindent át- és túlélt. A polgárháború idején például azt, hogy egy lezuhanó német bombázó romba döntötte a házat, amelyben tartózkodott. Ő volt az első, akit (2020 végén) beoltottak a koronavírus ellen León tartományban, ahol sokan csak El Pepino becenevén emlegették.