2024. április 24., szerda

Szerbia senkit sem fenyeget

Nebojša Stefanović: Az idén még több fegyverre számíthat a katonaság

A 2021. év hosszú idő után az első év, amikor nőtt a tisztek, altisztek és hivatásos katonák száma, illetve többen vállaltak önkéntes katonai szolgálatot – emelte ki Nebojša Stefanović védelmi miniszter a Topčideren, a Gárdistaotthonban megtartott találkozón, amelyen Aleksandar Vučić államfő, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke is részt vett, és amelyen a katonai vezérkar jelenlétében ismertették a szerbiai katonaságában uralkodó, 2021-re vonatkozó helyzetet.

A Gárdistaotthonban a katonák díszfogadtatásban részesítették az államfőt. Vučić üdvözölte a tiszteket, akik tiszteletbeli köszöntéssel fogadták őt. A katonai zenekar ezután eljátszotta Szerbia himnuszát.

– Jelentős mennyiségű olyan fegyvert és felszerelést sikerült megvásárolnunk, amire nagy szüksége volt a katonaságnak – mondta Stefanović a tanácskozást követően, majd hozzátette, hogy ebben az évben is jelentős fegyver- és felszerelésbővítésre lehet számítani, ugyanakkor a katonaság lakhatásának gondjait célzó projektumnak köszönhetően a katonaság képviselői hamarosan új lakásokat vásárolhatnak meg – közölte a Szerbiai Rádió és Televízió.

A védelmi miniszter kiemelte ugyanakkor, hogy a katonaság és a védelmi minisztérium alkalmazottai 8 százalékos fizetésemelésre számíthatnak, azzal, hogy a minisztérium önerőből növeli további 10 százalékkal a gárdisták fizetését, s mint arra rámutatott, az itt szolgáló katonák nagyon összetett és széles körű feladatot látnak el.

– Szerbia senki számára nem jelent fenyegetést. Olyan mértékben történik a felfegyverkezés, amilyen ahhoz szükséges, hogy az adott egységek fel legyenek készülve Szerbia védelmére. Nem versengünk senkivel, csak annyi fegyvert vásárolunk, amennyi az ország védelméhez szükséges. Ha korábban többet fektettek volna be a védelembe, most nem kellene annyi pénzt költenini, hogy pótoljuk a hiányt – emelte ki a védelmi miniszter, reagálva a szerbiai katonaság felfegyverkezésére tett újságírói megjegyzésre. Majd visszakérdezett: Horvátország a NATO tagjaként miért költ egymilliárd eurót a repülőre szerelhető vadászpuskákra, kikkel szemben szándékozza használni azokat? Majd rámutatott, nemcsak Horvátország, hanem más környező országok is jelentős összeget fordítanak a katonaság felfegyverzésére.

A KFOR Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderővel való együttműködés kapcsán Milan Mojsilović tábornok, vezérkari főnök elmondta, hogy 1999 óta folyamatos az együttműködésük. A Szerbiai Katonaság álláspontja szerint a békefenntartó haderő kulcsfontosságú szerepet játszik Koszovó területén a biztonság megőrzésében – írja a Kurir napilap. Mojsilović elégedettségének adott hangot a KFOR nemrégiben kinevezett parancsnoka kapcsán (múlt év októberében ugyanis Kajári Ferenc vezérőrnagy vette át a KFOR parancsnokságát).

Mint kiderült, a tanácskozás során nem folytattak megbeszéléseket a kötelező katonai szolgálat bevezetéséről, ugyanis a folyamatban levő közvita lezárását várják. Mint kiderült, a minisztérium és a Vezérkar álláspontja nem okvetlenül vág egybe, de szeretnének megvizsgálni minden lehetséges következményt, hogy egységes álláspont kerülhessen a kormány elé – közölte a Tanjug hírügynökség.