2024. április 18., csütörtök

Újabb hitelt vesz fel a Srbijagas

A Srbijagas vállalat 200 millió eurós hitelt vesz fel hat banktól. A kölcsönre az állam garanciát vállal. Az erre vonatkozó törvényjavaslat már a parlament előtt van. A Srbijagas a felvett hitellel törlesztené a gázimport költségeit, a pénzügyminisztérium hozzájárulásával.

 A Srbijagas 6 bankkal ír alá hitelszerződést: a Banka Intesa, a Raiffeisen Bank, a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka), a Sberbank, OTP Bank és az Új Ljubljanai Bank (Nova Ljubljanska banka). A törvényjavaslat indoklása szerint tavaly november elején a bulgáriai gázvezeték-baleset miatt felfüggesztették a földgáz szállítását Szerbiába, ezért a Srbijagas ötmillió köbméter gázt importált Magyarországról, ezáltal biztosítva a rendszer biztonságos működését a háztartások és az ipari fogyasztók számára. Ez azt eredményezte, hogy a Srbijagas pénzügyileg kissé megszorult.

A vállalat december folyamán is jelentős összeget költött a földgáz behozatalára. A pénzügyminisztérium ezért úgy ítélte meg, hogy új hitelek nélkül veszélybe kerülne a Srbijagas likviditása, mert Szerbia a biztonságos és folyamatos földgázellátása érdekében kénytelen továbbra is gázt importálni, lényegesen magasabb felvásárlási áron.

A Srbijagasnak nyújtott kölcsönöket  kamatláb mellett hagyják jóvá, a hitel visszafizetési ideje pedig 2-3 év. A törlesztés negyedévente történik, a pénzfelvétel pedig egy vagy több részletben.