2024. április 24., szerda

Šabić: Ne hárítsák a felelősséget a munkásokra!

– Megengedhetetlen, hogy az államvezetőség a munkásokra hárítsa a szerbiai áramellátási rendszerben történt meghibásodásokat, és felelőtlenség a részéről azt állítani, hogy a termelésben gyakran előforduló zavarok szabotázsakciók következményei lehetnek. Erre semmilyen bizonyíték nincsen, és az ilyen megalapozatlan föltevések részint nyugtalanítják a lakosságot, részint pedig nagyon kellemetlen, sőt veszélyes következményekkel járhatnak a villanygazdaság munkásaira nézve – jelentette ki tegnap Rodoljub Šabić ügyvéd, a Civil Emberi Jogi Bizottság elnöke.

Megítélése szerint a hatalom legfőbb képviselői a kölcsönös vádaskodással, egymás feljelentgetésével egy súlyos, létfontosságú problémát bagatellizálnak el. Az EPS volt igazgatója például, miután évekig együttműködött az energiaügyi miniszterrel (Zorana Mihajlovićtyal), csak most tartotta elérkezettnek az időt, hogy elmondja: a tárcavezető „a nyugati nagykövetségeken levő mentorainak dolgozva teljesen szétbomlasztja” az energiaszektort. Šabić szerint ez a kijelentés a miniszter súlyos bűncselekményeire utal, ugyanakkor ezek eddigi elhallgatásával maga Grčić is bűncselekményt követett el. Közben, mint Jovanka Atanacković, a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, Milorad Grčić, az EPS volt megbízott igazgatója ellen a szaktárca két bűnvádi feljelentést is tett, egyiket (mivel a mandátuma még 2017-ben lejárt) a törvénytelen státusza, másikat a fűtési idényre való felkészültséggel kapcsolatos, valótlan állításai miatt.

Šabić, a korábbi adatvédelmi biztos úgy látja, egyik feljelentésre sem volt szükség, merthogy az ügyészségnek enélkül is napirendre kellett volna tűznie az igazgató felelősségét, miközben Grčić mandátuma már rég lejárt, tehát eleve törvényellenesen irányította a vállalatot, amire az Állami Számvevőszék még 2020-ban figyelmeztetett. „Mindezek a minisztérium és az ügyészség számára is jól ismert tények, de a jelek szerint az ügyészség most is ugyanúgy passzív marad, mint más politikai játékok esetében, és a felülről érkező utasításokra vár” – mondta Šabić.