2024. április 19., péntek

Háromszorosára drágult a műtrágya

Az ősszel elvetett gabona egyelőre jó állapotban vészelte át a mögöttünk álló időszakot

A gazdálkodók és a szakemberek is egyetértenek abban, hogy az árpa és a búza jó állapotban van, annak ellenére, hogy előfordultak hideg éjszakák és hajnalok, és a hótakaró sem túl vastag Topolyán és környékén. Kártevőket, betegségeket sem észleltek. A termelőket most inkább az aggaszthatja, hogy a küszöbönálló fejtrágyázás előtt jelentősen megdrágult a műtrágya.

Elemzők szerint a földgáz árának jelentős megnövekedése okozza a jelenséget. Nagy valószínűséggel idén kevesebb fejtrágyát szórnak majd a gazdálkodók, ami jelentősen befolyásolhatja azt, hogy végül aratásban milyen terméseredményeket jegyeznek. Topolyán és környékén egyébként nőtt az őszi gabonafélékkel és repcével bevetett területek nagysága. Elsősorban a kukorica kárára történik mindez.
Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy februárban lesz esedékes az ősszel elvetett gabonafélék fejtrágyázása. Erre ajánlatos jó előre felkészülni a termelőknek, egyrészt azzal, hogy beszerzik a műtrágyát, másrészt, hogy a talajelemzések eredményei alapján határozzák meg, mely parcellára, esetleg mely parcella mely részére mekkora mennyiségű és milyen fajta műtrágyát terveznek kijuttatni. Hozzátette, hogy ajánlatos a fejtrágya kijuttatását úgy időzíteni, hogy az valamilyen csapadék, eső vagy hó előtt kerüljön a földekre. Az olajrepce esetében is érvényes ez az ajánlás. Elmondta, hogy az urea típusú műtrágya ára elérte a 115–120 dinárt, míg tavaly 45 dinárba került kilogrammja. Az AN típusú műtrágya, azaz az ammónium-nitrát ára is csaknem megháromszorozódott: tavaly 32–33 dinárba került, míg jelenleg 95 dinár kilogrammonként.
Az igazgató elmondta, hogy más újratermelési anyagok is drágultak, de korántsem olyan mértékben, mint a műtrágya. A külföldi cégek által forgalmazott vetőmagok ára 5–8 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, a hazai magforgalmazók esetében 3–5 százalékos az áremelkedés az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Ez elsősorban a kukorica esetében igaz, míg a napraforgómagot sok esetben régi áron, illetve annál is kicsivel olcsóbban lehet beszerezni. A növényvédő szerek esetében 10–15 százalékos drágulás észlelhető. Ennek oka elsősorban az, hogy a hatóanyagot Kínából importálják a gyártók, és valójában a legtöbb estben nem maga az áru, hanem a szállítási költségek drágultak.
Dudić kitért arra is, hogy a terményárak a jelek szerint egyelőre magas szinten stabilizálódni látszanak. A búzáért 31–33 dinárt fizetnek, a kukorica ára 26–28 dinár kilogrammonként. A szója ára enyhén visszaesett a 80 dináros szint alá.
Az igazgató végül azt is elmondta, hogy kukorica és napraforgó termesztésére is lehet szerződést kötni a szövetkezettel. Garantálni tudják a felvásárlást, illetve az újratermelési anyagok jó részét is megelőlegezik. Már hagyományosan a társastermelők számára vetőmagot, műtrágyát és növényvédő szereket is biztosítanak, aminek az értékét a termény átadása után vonják le az elszámolás alapján.