2024. március 29., péntek

A betegek többsége oltatlan

Nagy a nyomás a Szabadkai Egészségház Covid-rendelőjén – Vasárnaponként zárva lesz az oltópont

Az elmúlt napokban arról számoltunk be, hogy a koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma az országban, így Szabadkán is növekvő tendenciát mutatott. Sajnos azóta városunkban tovább romlott a helyzet. A Szabadkai Egészségház Covid-rendelőjében egyre több beteg jelentkezik légúti megbetegedéses panaszokkal, miközben az új városházán kialakított oltóponton továbbra is kevesen jelentkeznek az oltás felvételére. E miatt az oltópont a jövőben vasárnaponként zárva tart. Minderről tegnap Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója számolt be lapunknak.

– Iszonyúan nagy a nyomás a Covid-rendelőnkön. A hétfői nap folyamán 428 betegünk volt. Közülük 300 beteget teszteltünk és közülük 155-en voltak pozitívak koronavírusra. A helyzet napról napra rosszabb és rosszabb. Vasárnap például még 256 betegünk volt, tehát egy nap alatt majdnem megduplázódott a betegek száma. Emellett az is riasztó szám, hogy általában a teszteltek több mint ötven százaléka pozitív. A vizsgálatok közül vannak másod- és ellenőrző vizsgálatok, de 75 százalékban első vizsgálatról beszélhetünk, vagyis ezekben az esetekben újonnan megbetegedettekről van szó. A betegek döntő többsége oltatlan. Persze vannak oltott betegeink is, de ők enyhe tünetekkel fordulnak hozzánk. Ami viszont örvendetes, hogy továbbra sem kell sok beteget továbbutalnunk kórházi ellátásra. Tegnap hat beteget utaltunk be a kórházba. Hozzá kell tenni azonban azt, hogy ez nem biztos, hogy így is marad. Hogy kevés beteget utalunk a kórházba, azt is jelenti, hogy fokozódik a nyomás a Covid-rendelőnkön, hiszen a koronavírusos betegek gyógyítása a kezdetektől a végéig a Szabadkai Egészségház keretei között zajlik le. Szerencsére a Covid elleni közdelemben már van fegyverünk gyógyszer formájában, ez a Favipiravir gyógyszer. A rendelőnk egyébként mindennap 7 és 22 óra között nyitva áll. Korábban tíz csapatunk dolgozott a rendelőben, viszont most csak kilenc, ugyanis egy orvosunk is megbetegedett. Sajnos szinte mindennap új munkabeosztást kell készítenünk, ugyanis mivel munkatársaink nap mint nap fertőzött betegekkel dolgoznak, bizony ők is nem ritkán megfertőződnek. Természetesen azon vagyunk, hogy a holnapi naptól ismét tíz, de ha lehetséges, akár még több csapattal dolgozzunk a rendelőben – mondta Ivanka Beoković.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy miközben a Covid-rendelőben egyre több beteg jelentkezik, addig az új városházán kialakított oltóponton továbbra is gyér az érdeklődés. Itt hetente 800–1000 közöttire tehető azon polgároknak a száma, akiket beoltanak. E miatt az oltópont munkarendje is változik.

– A oltások iránt jelenleg gyér az érdeklődés. Továbbra is legtöbben a harmadik oltásra jönnek el hozzánk. Most van kínai Sinofarm, orosz Szputyik V és Pfizer-Biontech vakcinánk is. Az oltópont minden munkanapon 8-tól 20 óráig várja a pácienseket, szombaton pedig 8-tól 14 óráig. Vasárnap viszont az elkövetkezőkben zárva fog tartani, ugyanis gyér az érdeklődés, és most nincs arra elegendő kapacitásunk, hogy a hét utolsó napján betérő néhány páciensre is biztosítsunk orvost az oltóponton – magyarázta Ivanka Beoković.

Az igazgatónő arra kért mindenkit, hogy aki csak teheti, vegye fel a védőoltást, mert csak így kerülhető el a betegség súlyos tünetekkel járó lefolyása. Hozzátette, hogy aki két adagot kapott, az mindenképp vegye fel a harmadik emlékeztető oltást is, amely megerősíti immunrendszerüket. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy zárt térben továbbra is mindenki viseljen maszkot, az oltottak és oltatlanok egyaránt.