2024. április 25., csütörtök

Hazajöttünk, itthon vagyunk!

Élő műsorfelvételezést tartott az Újvidéki Rádió pénteken a szenttamási Népkönyvtárban. Grajlah Emma, a hétfői Délelőtti mozaik műsor szerkesztője elmondta, a Hazajöttünk, itthon vagyunk című, havonta jelentkező új sorozat keretében ellátogatnak egy-egy vajdasági településre, ahol találkozhatnak a helybéliek és az onnan elszármazottak. Ezt a műsort túlnyomórészt idősebbek hallgatják, de ne csak nekik szóló témákkal jelentkeznek, hanem igyekeznek több korosztályt is megcélozni:

− A műsor általában úgy áll össze, hogy járom a terepet, és az emberekkel az időszerű témákról beszélgetek. Újdonságként az jutott az eszembe, hogy jó lenne körbejárni egy-egy települést, ahol összehoznánk a település lakóit az onnan elszármazottakkal. Elbeszélgettünk az ötletről Gusztony András főszerkesztővel, aki rábólintott, és mivel jómagam szenttamási születésű vagyok, azt ajánlotta, hogy talán kezdjük itt az egészet. Valóban könnyebb megtörni a jeget ott, ahol már ismernek, így a helyiek mellett főleg az Újvidéken és Szabadkán élő szenttamásiakat kértem fel, hogy vegyenek részt az első adás rögzítésén – sorolta a szerkesztő.

Szavai szerint részben közéleti személyekről, részben pedig olyan emberekről van szó, akik valamilyen nyomot hagytak az itteni közösség életében.

− Nemcsak az emberek életére vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy milyen szálak kötik őket a szülőhelyükhöz, milyen emlékeik vannak stb. A fő cél az, hogy összehozzuk a vendégeket a közönséggel. Arra asszociáltam, hogy például milyen jó, amikor sok év után egy-egy érettségi találkozón az emberek újból találkoznak, és biztos vagyok abban, hogy a közönség soraiban most is vannak olyan emberek, akik örülnek, amikor újból beszélhetnek egy rég nem látott ismerőssel. A másik dolog ami motivált az, hogy több alkalommal is a műsor után felhívnak a hallgatók, hogy ismerik a műsorban megszólaltatott személyt, és szeretnék felvenni vele a kapcsolatot, mert pár évtizede nem tudnak semmit az illetőről. Ilyenkor nagy örömet jelent számomra, hogy az embereket újból összekapcsolhatom. Szeretnénk rámutatni továbbá arra, hogy mindenhol jó: ott is, ahol maradt az ember – tehát nem ment el, és ott is, ahol anno idegenként kezdte/folytatta az életét – fogalmazott Grajlah Emma.

A Szenttamáson készült és január 27-én délelőtt adásba kerülő műsor vendégei: Celler Kiss Tamás, Gál Elvira, Greguss Zalán, Horváth Futó Hargita, Horváth László, Hugyik Árpád, Németh Dezső, Sebők Ferenc, Szabó István, és Sztojan Béla. A moderátorok Komáromi Dóra és Grajlah Emma, az adásban közreműködik még Pintér Andrea, a Népkönyvtár igazgatója is.