2024. március 28., csütörtök

Megoszlanak a vélemények a Đoković-ügyről

Amíg nem zárult le Novak Đoković és az ausztrál hatóságok kötélhúzása a szerb játékos tartózkodásának jogszerűségéről, a játékostársak közül kevesen választottak oldalt az ügyben. A megnyilvánuló Rafael Nadal és Sztefanosz Cicipasz azonban inkább a törvény mellett foglaltak állást. „Egyértelmű, hogy a saját szabályai szerint játszik, és olyat tesz, amihez a játékosok közül nem sokunknak lett volna bátorsága. Senki sem gondolta, hogy oltatlanul bejöhet Ausztráliába. Nagy merészség kellett, hogy így veszélybe sodorja az egész Grand Slamet” – mondta a görög. Bár korábban számos nézeteltérésük volt, érdekes módon éppen Nick Kyrgios állt ki Đoković mellett, és vonta kérdőre két riválisát az együttérzés hiánya miatt. Az ausztrál aztán csak egy arcát a kezébe temető hangulatjellel reagált, amikor megérkezett a szerb kiutasításáról szóló döntés. „Szégyenletes, ahogy kezeljük ezt az ügyet, mintha már nem is az oltásról lenne szó, hanem csak arról, hogy ne legyen itt” – kritizálta később saját hazáját.

Alizé Cornet sajnálja, hogy az ügymenet során a játékosok cserben hagyták a világelsőt. „Ahhoz túl keveset tudok, hogy ítélkezni tudjak. De azt tudom, hogy Novak mindig az első, aki kiáll más játékosok mellett. Most viszont egyikünk sem állt ki mellette.”

Hosszan beszélt az ügyről a zentai Györe László is. „Nemcsak Szerbia, hanem az egész világ látta, hogy mi történt, és talán meg is változott a véleményük Ausztráliáról. Hiszen különengedéllyel rendelkezett, azt kommunikálták felénk, hogy ezzel beléphetünk, és mégis deportálták őt. Novak jó ember, aki mindig próbál segíteni másokon. Két éve, a bozóttüzek során is pénzt adományozott, most Ausztráliában mégis mindenki hátat fordított neki. Emellett hallottam ezt-azt az öltözőben, és azt is értenünk kell, hogy nem minden játékos áll Nole oldalán” – idézi őt a Fox Sports.

Maga Đoković hétfőn kora délután landolt Belgrádban, az indulása előtt kiadott közleményében pedig annyit mondott, csalódott miatta, de elfogadja a kiutasításának tényét, és kényelmetlenül érzi magát amiatt, hogy az elmúlt két hétben ilyen üggyel irányította magára a figyelmet. A történtek következményei azonban távolabbra is nyúlhatnak. Szponzora, a Lacoste már jelezte, mielőbb szeretné tisztázni a történteket a szerbbel…