2024. március 28., csütörtök
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Magyarország is búcsúzott

Bőven akadt számolgatnivaló a kézi-Eb utolsó fordulója előtt a B csoportban, hiszen még akár az első vagy a második helyen is kialakulhatott körbeverés – utóbbi esetben viszont biztosan nem a magyar válogatottnak kedvezett volna a gólarány, így mindenképpen pontot kellett szerezni Izland ellen a 3. forduló első mérkőzésén, hogy megmaradjon az esély a továbbjutásra. A két csapat végig fej fej mellett haladt az eredménytáblán, az is elvétve fordult elő, hogy az északiak két góllal ellépjenek. Bokasérülése miatt Bánhidi Bence csak időszakosan állt be, akkor viszont sokat hozzátett a játékhoz a beállói poszton. A végjátékban a magyaroknak többször is esélyük nyílt egyenlíteni, ám gyors egymásutánban Máthé Dominik büntetőt hibázott, a ziccerbe került Bóka Bendegúz gólját nem adták meg, mert rálépett a hatos vonalára, majd az elsietett utolsó támadás során Lékai Máté lövését védte a kapus, így 31:30-as eredménnyel Izland harmadik győzelmét is megszerezte, Magyarország pedig kiesett. Utólag több magyar játékos is tett rá utalást, hogy a játékvezetői ítéletek kicsit jobban segítették az ellenfelet, például ők csak két hetest lőhettek az izlandiak nyolcával szemben, a csapat védekezésbeli hiányosságaira azonban Gulyás István szövetségi kapitány is rámutatott, hiszen a három meccsen összesen 92 gólt kaptak.

Az esti találkozón Hollandia 32:31-re győzte le Portugáliát, és ezzel tovább is jutott. Elmondható, hogy a B jelű volt az Eb legkiegyenlítettebb csoportja, hiszen a hat mérkőzésből négyen is egyetlen gól döntött. Mivel a hat csoportból csak az első két helyezett jutott a középdöntőbe, a mezőny fele számára itt befejeződött az Európa-bajnokság, amit Szerbia a 14., Magyarország pedig a 15. helyen zárt a 24 résztvevő körül.

Nem sokon múlt a magyar továbbjutás (Fotó: MTI)

Nem sokon múlt a magyar továbbjutás (Fotó: MTI)

Az eddigi meccshelyszínek közül búcsúzik Szeged, Debrecen és Kassa, az A, a B és a C csoport továbbjutóit tömörítő I-es középdöntős csoport Budapesten, a D, az E és az F legjobbjaiból álló II-es pedig Pozsonyban folytatja. Mindenkire még négy mérkőzés vár, s innen már csak a két-két legjobb folytathatja a harcot az érmekért a budapesti MVM Dome-ban.

Eredmények, 3. forduló, B csoport: Izland–Magyarország 31:30 (17:17), Hollandia–Portugália 32:31 (17:13). Végeredmény: Izland 6, Hollandia 4, Magyarország 2, Portugália 0 pont. D csoport: Lengyelország–Németország 23:30 (12:15), Fehéroroszország–Ausztria 29:26 (16:16). Végeredmény: Németország 6, Lengyelország 4, Fehéroroszország 2, Ausztria 0 pont.