2024. április 19., péntek

Mi is az a flurona és mennyire veszélyes?

A flurona nem a koronavírus új változata és nem is hivatalos orvosi kifejezés, de az influenza és a koronavírus egyidejű fertőzésének jelensége valós, és egyáltalán nem lepi meg az orvostársadalmat, írja az N1.

Egy személy egyszerre több vírussal és bizonyos típusú kórokozókkal, például baktériumokkal vagy parazitákkal is megfertőződhet.

– Ez egy természetes jelenség – mondta Isabella Cattadori, a Pennsylvaniai Egyetem rendkívüli egyetemi tanára.

Ez nem jelenti azt, hogy nem kell tartani a fertőzéstől. Amikor brit tudósok csaknem két évvel ezelőtt felfedezték az influenza és a koronavírus egyidejű fertőzésének első eseteit, kiszámították, hogy ezeknél a betegeknél kétszer akkora a halálozási esély, mint az egyedül koronavírussal fertőzötteknél. Eddig a járvány idején ritka volt az egyidejű fertőzés, különösen tavaly télen, amikor meglepően alacsony volt az influenzafertőzöttek száma. A szakértők ezt a tendenciát a fizikai távolságtartásnak tulajdonították.

Most azonban nő az influenzás megbetegedések száma, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a polgárok tegyenek meg mindent az együttfertőződés elkerülése érdekében. Mindkét vírus a levegőben terjed, így a tömegek és a rosszul szellőző helyek elkerülése, valamint a maszk viselése a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a vírusokkal való fertőzést. Mindkét vírusra vannak hatékony vakcinák.

– Az idei influenza elleni védőoltások nem tökéletesek a keringő változatok ellen, de ez nem ok arra, hogy ne vegyük fel az oltást. Amellett, hogy csökkenti annak a kockázatát, hogy megfertőződjünk, megvédi a körülöttünk lévőket is – közölte dr. Thomas Fekete, a Temple University Lewis Katz Orvostudományi Iskola professzora.

Bár az egyidejűleg több vírus által okozott fertőzés is gyakori, az immunrendszer reakciói bonyolultak, és olyan tényezőktől függenek, mint a fertőzés időpontja és a vírus típusa.