2024. április 18., csütörtök

Lejegelt árak tele

Várhatóan meghosszabbítják a hat alapélelmiszer árának lefagyasztását

A szerb kormány november 15-étől öt alapélelmiszer árát fagyasztotta le, majd december 9-én korlátozta a kenyér árát, de az elsődlegesen meghatározott élelmiszerek mennyiségét is növelte. A határozatot 60 napra érvényesítették, így február 8-án lejár az érvényessége. Az inflációs hatások miatt azonban várhatóan meghosszabbítják a cukor, liszt, étolaj, sertéscombhús, tej és a Sava típusú kenyér árának korlátozását – írja a Novosti.

A kereskedelmi minisztérium szükségesnek tartja a határozat meghosszabbítását – mondta Tatjana Matić miniszter.

– Az illetékesek naponta követik a közfogyasztású cikkek árának alakulását, és a határozat életbe lépésétől kezdve nem jegyeztek jelentősebb drágulást. A Szerb Nemzeti Bank felmérései szerint viszont még az idei harmadik negyedévben is számítani lehet az inflációs nyomásra. Ezt figyelembe véve szükség van a határozat meghosszabbítására, s ezt javasolni fogjuk a szerb kormánynak – hangsúlyozta Tatjana Matić.

Az ajánlat szerint annak a hat alapélelmiszernek az árát tartanák meg a tavalyi szinten, amelyekre már korábban is vonatkoztatták az árfagyasztást. Mint ismeretes, a korlátozást az egy kilogrammos cukorra, az 1–5 kilogrammos 400-as és 500-as típusú lisztre, az egyliteres napraforgó-étolajra, a sertéscombhúsra és a 2,8 százalékos, literes, tartós tejre vonatkozott, de a Sava kenyér árát is 46 dinárra szabták meg. Ugyanakkor a termelőket arra kötelezték, hogy a határozat idején az elmúlt 12 hónapban jegyzett átlagos mennyiségben biztosítsák az említett élelmiszereket.

A Novosti a kereskedőknél is érdeklődött afelől, hogy érvényesíthető-e a jövőben is a szóban forgó élelmiszerek árának mesterséges fenntartása. Az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc képviselői elmondták, hogy van elegendő mennyiség az említett hat alapélelmiszerből, és így a jövőben is probléma nélkül biztosítani tudják a tavalyi árak fenntartását.

Az illetékesek szerint rendkívül fontos, hogy az alapélelmiszerek ára ne változzon, a globális drágulás ugyanis veszélyezteti a hazai piac stabilitását is. Az említett termékek teszik ki a napi élelmiszer-fogyasztás jelentős részét, így az árak lefagyasztásával a lakosok életszínvonalát igyekeznek fenntartani. A korábbi döntés értelmében a határozat megszegéséért 100 ezertől 2 millió dinárig terjedő büntetés jár, de a tevékenységük hathavi szüneteltetésével is számolniuk kell a szabálysértő kereskedőknek és termelőknek.

Drágul a cigaretta

A közeljövőben 10 dinárral drágul a cigaretta csomagja. Így a legolcsóbb pakliért 290, a legdrágábbért pedig 570 dinárt fizetnek majd a lakosok – írja a szerbiai közmédia. A dohánytermékek árát ugyanis évente kétszer hozzák összhangba a jövedékiadó-naptárral, amely szerint 2025-ig minden év februárjában és júliusában drágítják a cigarettát országunkban, hogy három év múlva elérjék az Unió által megszabott árakat.

Az idén egyelőre még nem jelentették be a drágítást a Hivatalos Közlönyben, és a kereskedők sem adtak ki közleményeket a dohánytermékek árának emeléséről. 2025 végéig még hét drágításra lehet számítani.