2022. május 17., kedd

Erősen drágulhat a fa

A járvány után is hirtelen árrobbanásokkal kell számolni

A következő hónapokban Európában a fa több mint 30 százalékkal drágulhat, és azzal is számolni kell, hogy tovább emelkedik az acél ára, amely már tavaly 60 százalékkal megugrott. A nyers- és alapanyagok, mint például a fa, az acél vagy a műanyag rekordméretű drágulását a hiányuk okozza, amit pedig a kereslet növekedése, az új vírusmutációk terjedése és a járvány miatti bezárkózás idézett elő – közölte becslését a Horvath nemzetközi konzultációs ház 12 európai piacon, üzletemberek körében végzett felmérés alapján.

Banjani, 11.09.2020. - Mestani sela Banjani kod Uba seku i prevoze drva za predstojecu zimu. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)
(Fotó: Beta)

– A raktárak kiürültek, a kínálat korlátozott, miközben a kereslet folyamatosan intenzív, mindez pedig középtávon hatással lesz a piacra. A világjárvány utáni időszakban is számolni kell hirtelen árrobbanásokkal, mivelhogy a szélsőséges időjárási viszonyok, az infrastruktúrákat érintő működési zavarok, a pénzpiacokon várható fejlemények, a kereskedelmi összetűzések és a logisztikai nehézségek egyre gyakrabban veszélyeztetik a szállítmányozási egyensúlyt. A gazdaság magas fokú globalizálódása következtében az események ilyen alakulásának következményei nagyon komolyak is lehetnek – értékelte Maria Boldor, a konzultációs iroda munkatársa, hozzátéve, hogy a megkérdezett üzletemberek szerint a következő hónapokban a fa drágulhat a legnagyobb mértékben, akár 33 százalékkal, és erre leginkább az észak-amerikai és a kínai piac van hatással, ott ugyanis ez a nyersanyag harmadával drágább, mint Európában.