2024. március 28., csütörtök
Röviden

Szabadkai hírek

VM4K

Maradok maradni

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatának keretében, a magyar kultúra napjának alkalmából a vARTklub csapat előadását láthatják az érdeklődők, Maradok maradni címmel, a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán csütörtökön 19 órától.

A Weöres Sándor-vers ihlette előadás 65 percben a hazáról, boldogulásról, külföldről, hiányról, nosztalgiáról szól. Az előadást Crnkovity Gabriella állította össze és Crnkovity Gabriella, László Judit, Szalai Bence, valamint Ozsvár Róbert játsszák.

A hatályos járványügyi szabályozás értelmében a részvétel korlátozott. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen vagy a VM4K Facebook-oldalán, üzenetben lehet.

KERÜLJ BE!

Fókuszban Szabadka

Szerdán 18.30-as kezdettel Szabadkán a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér székházában bemutatják a magyarországi Szépirodalmi Figyelő címet viselő folyóirat Szabadkát a fókuszba állító számát.

A Szépirodalmi Figyelő és a SZIFONline tradíciójában az elmúlt évek alatt rendszeressé vált a határon túli városok tematizálása, az utazás, az emberi kapcsolatok, a közösség építése, illetve a vándorló lapszámbemutatók hagyománya. A szerdai rendezvény keretében megismerhetjük a Szépirodalmi Figyelő Szabadka-fókuszú lapszámát, illetve a SZIFONline városokat bemutató esszérovatát. A beszélgetésen részt vesz Szarvas Melinda, Szépirodalmi Figyelő-díjas irodalomtörténész és kritikus, valamint Vass Norbert, a Szépirodalmi Figyelő és a SZIFONline szerkesztője.

ÉLETJEL

„Hová, hová az égi úton?”

Január 21-én, pénteken 18 órakor a Zeneiskola hangversenytermében „Hová, hová az égi úton?” címmel összeállítást hallhatunk majd Petőfi Sándor verseiből, a magyar kultúra napja alkalmából, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör szervezésében. Bevezetőt dr. Hózsa Éva mond. Fellép: Barát Magdolna, Basity Gréta, Bata Olivér, Bálint Lukács Mónika, Búcsú János, Bencsik István, Hegedűs Léna, Huzsvár Rozina, Kozma Palágyi Szilvia, Lőrinc Zsuzsanna, Miklenovics Aranka, Minich Olivér Bertalan, Miskolci Bálint, Némedi Imre, Peska Ágnes, Petkov Gordana, Péter Angéla, Simon Dorotea, Sulc Márk és Tóth András. Zongorán közreműködik Görög Noémi és Görög Enikő. Az est rendezője: Horváth Emma.

KORONAVÍRUS SZABADKÁN

Százötvenhárom új fertőzött

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet legutóbbi jelentése szerint az elmúlt 24 órában az észak-bácskai körzetben összesen 153 személy koronavírus-tesztje lett pozitív. Szabadka Város területén 117 új fertőzöttet regisztráltak.

Szabadkán a Harambašić utca 2. alatt lévő Covid-rendelő mindennap 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére. A polgároknak nem szükséges előzetesen bejelentkezni, de a torlódások elkerülése érdekében ajánlatos érdeklődniük a 024/546-104-es és a 065/9185578-as telefonszámok valamelyikén.

Nyitóképünkön korábbi felvétel szerepel.