2024. április 20., szombat

Újság az óbecsei olvasók kezében

Társadalmi vegyes tartalmú havilap jelent meg Óbecse és vidéke címmel

1888. július elsején került ki Óbecsén Lővy Lajos nyomdájából az Óbecse és vidéke hetilap, amely a környék legjelentősebb újságjának számított. A hírlapban található rovatok a helyi közéletet és a századforduló mindennapi eseményeit tárták az olvasók elé. 133 évvel később, 2021 októberében az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően társadalmi vegyes tartalmú, magyar nyelvű havilap jelent meg Óbecsén szintén ugyanezzel a címmel, így tisztelegve nagy múltú elődje előtt.

– 2009-et írtunk, amikor Kiss Igor barátommal utaztunk fel Budapestre. Már akkor arról beszélgettünk, hogy a vajdasági magyarság sorsát hogyan lehet jobbá tenni és mi hogyan tudnánk ehhez mi hozzájárulni. Akkor mondta Igor, hogy neki az az egyik nagy álma, hogy Óbecsén bizonyos időközönként megjelenjen egy csak magyar nyelvű lap, amely tájékoztatná Óbecséről és községéről az itteni magyarságot. Most, néhány év után éreztük azt, hogy eljött az idő, amikor ez az álom valósággá is tud válni – mesélte a kezdeteket Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja. Hozzátette, hogy az újság minden hónapban az utolsó példányig elkel, ez pedig azt bizonyítja, hogy az óbecsei polgároknak elnyerte a tetszését.

Az Óbecse és vidéke havilap decemberi száma (a szerző felvétele)

Az Óbecse és vidéke havilap decemberi száma (a szerző felvétele)

A havilap fő- és felelős szerkesztője Patyerek Réka, rajta kívül jelenleg még két újságíró vesz részt a lap szerkesztésében és írásában.

– Ez az újság nagyon sokáig nem létezett, úgyhogy a semmiből kellett elindulnunk. A jövőben szeretnénk majd a szerkesztőséget bővíteni, hiszen a cél az, hogy informálni tudjuk a polgárokat mindenféle Óbecsét és községét érintő témában, és mivel hárman vagyunk, jelenleg nem tudunk mindenhova eljutni. Céljaink között szerepel továbbá, hogy ne csak nyomtatott formában jelenjen meg az újság, hanem az online térben is jelen legyünk, így azokhoz az óbecseiekhez is eljut a lap, akik esetleg külföldön élnek. Itt megemlíteném a közösségi médiát is, hiszen nem csak az idősebb generációt szeretnénk megcélozni, hanem próbálunk nyitni a fiatalok felé is. Állandó rovatok bevezetését is tervezzük, ilyen lesz például a Tollforgatók, ahova éppen a fiatalok írásait várjuk majd – közölte a lap fő- és felelős szerkesztője.

A lap januári, negyedik száma január 22-én, szombaton jelenik meg.