2024. április 19., péntek
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

A vége nem olyan csúnya

Bár továbbjutást csak a győzelem jelentett volna Szerbia számára, a 29:25-ös vereségre pillantva tisztes helytállásra gondolhatnánk az olimpiai bajnok Franciaországgal szemben a C csoport zárómérkőzésén. Valójában azonban a hatvan perc zömében egészen reménytelen helyzetben volt Szerbia, amely pedig a selejtezők során még egy győzelmet és egy döntetlent is jegyzett a franciák ellen. A továbbjutás sorsa az első félidő végére eldőlt, a másodikban a franciák már bátran kísérletezhettek, a végén nagyobb teret is hagyva az ellenfélnek, akik a hétszer betaláló Bogdan Radivojević vezényletével kozmetikázhatták a végeredményt. Ez viszont már nem változtatott azon, hogy a franciák veretlenül jutottak tovább, Szerbia pedig búcsúzott a tornától, miután két nappal korábban a kulcsfontosságú, Horvátország elleni meccsen sem tudott nyerni.

Az A csoportban kiélezettebben alakult a volt jugoszláv tagállamok csatája, ott ugyanis Montenegró a hajrában fordított, és bebiztosította a továbbjutást Szlovénia ellen. Montenegró tizennégy év után először jutott túl az első csoportkörön, ezzel kissé feledtetve a csapat körüli negatív hírverést, ami még az Észak-Macedónia elleni meccs után robbant ki, amikor Marko Lasica az ellenfél szurkolóira köpött, miután elmondása szerint ők is ugyanezt tették vele.

A csoportokból az első két helyezett jut a két hatcsapatos középdöntőbe, a többiek számára nem folytatódik az Eb – így hétfőn búcsúzott az egyik házigazda, Szlovákia csapata is.

Ahogy két éve, Szerbia ezúttal sem érte el a középdöntőt (Fotó: MTI)

Ahogy két éve, Szerbia ezúttal sem érte el a középdöntőt (Fotó: MTI)

Eredmények, 3. forduló, A csoport: Montenegró–Szlovénia 33:32 (16:19), Észak-Macedónia–Dánia 21:31 (11:15). Végeredmény: Dánia 6, Montenegró 4, Szlovénia 2, Észak-Macedónia 0 pont. C csoport: Ukrajna–Horvátország 25:38 (13:18), Franciaország–Szerbia 29:25 (16:7). Végeredmény: Franciaország 6, Horvátország 4, Szerbia 2, Ukrajna 0 pont. E csoport: Bosznia-Hercegovina–Spanyolország 24:28 (14:12), Csehország–Svédország 27:27 (11:12). Végeredmény: Spanyolország 6, Svédország 3 (gk: +8), Csehország 3 (gk: +6), Bosznia-Hercegovina 0 pont. F csoport: Szlovákia–Oroszország 27:36 (9:19), Litvánia–Norvégia 29:35 (16:16). Végeredmény: Oroszország 6, Norvégia 4, Szlovákia 2, Litvánia 0 pont.