2024. április 25., csütörtök
MŰKORCSOLYA-EB

Tizenöt éves nagylány a trónon

Mark Kondratyjuk nyerte meg a férfiak versenyét a tallinni műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon. A rövidprogram után úgy tűnt, hogy akár a dobogó mindhárom fokára orosz versenyző állhat fel, mert bár a triót kevesebb mint egy pont választotta el egymástól, a többi rivális jócskán lemaradva követte őket. A kűr aztán felborított mindent, mert a fordított sorrendben jégre lépő indulók közül a rövidprogram után harmadik Jevgenyij Szemenyenko nagyon elrontotta a szabadkorcsolyázását, így nem tudta átvenni a vezetést sem, az olasz Daniel Grassl érme már biztos volt. Az első kontinensviadalán szereplő Kondratyjuk azonban nem hibázott, így nagy teher hárult az éllovas Andrej Mozaljovra, aki ezt nem bírta el. Ő is sokat rontott, ezért a kűrben csak a hatodik legmagasabb pontszámot kapta, amivel a negyedik helyre csúszott vissza. A bronzérem nagy meglepetésre a lett Deniss Vasiljevsé lett, aki 2018-ban egyszer már közel volt a dobogóhoz, de akkor éppen lecsúszott róla.

A nőknél lány nyert a mindössze 15 éves orosz Kamila Valijeva személyében. A rövidprogramban hibátlan produkciót nyújtó junior világbajnok Valijeva a szabadkorcsolyázásban már nem volt annyira magabiztos, de így is az élen tudott végezni. A második helyre a szintén orosz, 2020-ban is ezüstérmes, tavaly világbajnok Anna Scserbakova jött fel, aki a negyedik volt a kűr előtt. A bronzérmet egy harmadik orosz, a korábban vb- és Eb-harmadik Alekszandra Truszova szerezte meg, míg a rövidprogram után második belga Loena Hendrickx a negyedik helyre csúszott vissza.

Dobogósok, férfiak: 1. Mark Kondratyjuk (orosz) 286,56 pont 2. Daniel Grassl (olasz) 274,48, 3. Deniss Vasiljevs (lett) 272,08.
Nők: 1. Kamila Valijeva (orosz) 259,06 pont, 2. Anna Scserbakova (orosz) 237,42, 3. Alekszandra Truszova (orosz) 234,36.
Jégtánc: 1. Viktorija Szinicina, Nyikita Kacalapov (oroszok) 87,89 pont, 2. Alekszandra Sztyepanova, Ivan Bukin (oroszok) 86,45, 3. Charlene Guignard, Marco Fabbri (olaszok) 83,35.

Kamila Valijeva tánca (Fotó: Beta/AP)

Kamila Valijeva tánca (Fotó: Beta/AP)