2024. április 25., csütörtök
Nagyszünet

A gyerekek és a hideg

Miközben ezeket a sorokat írom, éppen gyönyörű, fehér hótakaró borítja a tájat. A hőmérő higanyszála nagy meglepetésemre éppen csak eléri a nullát, és a meteorológusok szerint a közeljövőben nem számíthatunk enyhülésre. Pár napja, amikor hullani kezdett a hó, a közösségi oldalamat ellepték az ismerőseim által feltöltött fotók: havas udvarokban önfeledten játszó apróságok, kukucskáló hóemberek, hócsatázó kiskamaszok.

Azóta hiába pörgetem a hírfolyamot, csak a kutyás ismerőseim fényképeit találom. Hiszen a kutyát – időjárástól függetlenül – ki kell vinni a szabadba. A gyerekek egy része miért tölti négy fal között a téli szünidőt? A felnőttek ösztönösen óvni, védeni szeretnék a gyerekeket, ami érthető és fontos, hiszen a mi felelősségünk a felnövekvő generáció tagjainak a testi-lelki egészsége. Egyes tetteink következtében azonban sokkal több kár érheti őket, mint amennyit el szerettünk volna kerülni. A gyerekek hidegtől való túlzott óvása is ezek közé tartozik. Érthető, hogy nem szeretnénk, ha gyerekünk fázna, ne adj’ isten meghűlne, megbetegedne a hidegben való tartózkodás miatt. A szakemberek szerint azonban a félelmünk teljesen alaptalan: a gyerekek nem a hideg levegő miatt fáznak meg. Sokan úgy gondolják, ha lecsökken a kinti hőmérséklet, akkor a kicsiknek nem tesz jót, ha túl sok időt töltenek a szabadban, és amikor mégis kimennek, akkor jó alaposan bebugyolálják őket. Természetesen különbséget kell tennünk, a csecsemőket jobban kell védenünk a hidegtől, mint a már járni tudókat, de az aktívan mozgó gyerekeket nem kell túlöltöztetni. A szakemberek azt javasolják, hogy ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően öltözzenek a gyerekek, és alapvetően nem kell rájuk melegebb ruházat, mint a felnőttekre, inkább réteges. Úgy gondolom, az egyéni különbségeket is érdemes figyelembe venni, mert a gyerekeknek sem egyforma a hőháztartásuk, van közöttük, aki könnyebben kimelegszik, éppen ezért nem kell rá a bundasapka, holott a testvérének lehet rá szüksége. Általános szabály, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ha anya fázik, akkor nem a gyerekre kell pulóvert húzni. Gondoskodjunk szükség esetén vízhatlan öltözetről, és engedjük ki őket a szabadba, ha nem kifejezetten extrémek az időjárási viszonyok!

A hideggel kapcsolatos hozzáállás kultúránként különböző, ugyanez érvényes a gyerekek és a hideg kapcsolatára is. Egy Japánban hosszú ideig élő ismerősöm mesélte, hogy hazajövetelük után folyamatosan konfrontálódott a tágabb családdal, mivel a gyerekei is, és ő is mezítláb rohangáltak otthonukban a hűvösebb időszakban, amit a családtagok igencsak nehezményeztek. Ez Japánban tartózkodásuk ideje alatt soha nem tűnt fel senkinek. Noha nem voltak sűrűbben betegek, mint mások, a rokonok mégis szóvá tették, hogy nem óvja a gyerekei egészségét. Finnországban a babák kinn alszanak a hidegebb időben is, egy budapesti nemzetközi bölcsődében is hasonlóan járnak el: amíg nem csökken le jelentősen a nappali hőmérséklet, a bölcsisek délutáni alvására az udvaron felállított ágyakban kerül sor. Ami fontos, hogy a gyerekeket és a kisbabákat felügyelet alatt tartják, és odafigyelnek arra, hogy fáznak-e. A tapasztalatok szerint a friss levegőn alvó gyerekek jobb kedvvel ébrednek, jobb az étvágyuk, és kipihentebbek benn alvó társaiknál.

A friss levegő és a téli napsütés erősíti a gyerekek immunrendszerét, a kinti terepen való futkározás, mászás, csúszás pedig fejleszti nemcsak a nagymozgásokat, hanem a finommotorikát és a kognitív készségeket is. Valószínűbb, hogy többet kell mosnunk és szárítanunk rájuk, de cserébe, amikor a mozgástól kifáradva bejönnek a házba, kisebb valószínűséggel konfrontálódnak egymással – vagy velünk. A zimankós kinti időtöltés tehát – megfelelő öltözet biztosítása mellett – pozitívan hat a gyerekek testi-lelki egészségére egyaránt. Néha nem könnyű nekünk is kimozdulnunk velük együtt a pattogó tűz mellől, vagy kirobbantani őket a képernyő mellől, de érdemes időt és energiát szánnunk egy nagy sétára, erdőjárásra, elgyalogolni a boltig vagy a piacra, akkor is, ha hideg van. Nekünk is jót tesz, de a gyerekeknek egyenesen elengedhetetlen az egészséges fejlődésükhöz.