2024. március 28., csütörtök

Újból kitört a Tonga közelében található tenger alatti vulkán

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán – jelentette hétfőn egy ausztrál földtani megfigyelőállomás.

A vasárnap esti kitörést a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található. Lund szerint komolyan aggódnak a távol eső szigetekért, amelyekkel még mindig nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is. A tűzhányó kitörésének egyébként már legalább egy halálos áldozata van Tongán. A szökőár egy 50 éves brit nőt sodort magával. Két további ember Peru északi partvidékén vesztette életét a cunami következtében.

Annak ellenére, hogy hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a sziget feletti hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását.

Az új-zélandi kormány mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ívóvizet küldhetnek a szigetre.

Az internet-szolgáltatás helyreállítása azonban akár két hetet is igénybe vehet, tekintettel arra, hogy feltehetőleg elszakadt a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.