2022. május 18., szerda

Szöul: Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre – közölte hétfőn a szomszédos Dél-Korea hadserege.

A tájékoztatás szerint két rakétát bocsátottak fel a Japán-tenger irányába az észak-koreai főváros, Phenjan egyik repülőteréről hétfőn.
A dél-koreai fegyveres erők vezérkara úgy vélekedett, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen messzire repültek.
Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.
A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a negyedik az év eleje óta.
Dél-koreai szakértők szerint Phenjan feltehetően katonai erőt akart demonstrálni, és azt bizonyítani, hogy képes rakétákat indítani különböző helyekről és platformokról.
Észak-Korea azt állítja, hogy pénteken két rakétát bocsátott fel egy vonatra szerelt ballisztikus rakétarendszerről.
A rakétaindítás azt követően történt, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma újabb szankciókat vezetett be a phenjani rezsim, konkrétan öt észak-koreai személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy tömegpusztító fegyverekhez és országuk rakétaprogramjához szükséges árukat szereztek be.
Észak-Koreát azért sújtották szigorú nemzetközi szankciókkal, mert évek óta folytatja a rakéták fejlesztését, elsősorban a nukleáris robbanófejjel felszerelhetőkét.
Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump korábbi amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.