2024. április 25., csütörtök

Az életben való érvényesüléshez

Karriertervezés és pályaorientáció címmel új képzés indult a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tegnap Karriertervezés és pályaorientáció címmel kezdődött el egy új képzés, amely során egyebek közt az álláskeresési módszerekről, a hatékony önéletrajz- és motivációs levél írásának rejtelmeiről, sőt önismereti témákról is hallhatnak a résztvevők. A képzés az általános iskolát befejezőket, a középiskolásokat és a felnőtt korosztályt célozza meg, utóbbinál beleértve az egyetemistákat, a munkavállalókat és a munkanélkülieket.

Tancsik Richárd és Kosányi Tamás (Fotó: Lukács Melinda)

Tancsik Richárd és Kosányi Tamás (Fotó: Lukács Melinda)

A rendezvényről Kosányi Tamást, a VM4K képzési referensét kérdeztük:

– Megkerülhetetlen a fiatalok vagy az idősebbek számára, hogy eljussanak egy olyan döntésig, olyan helyzethez, amikor is bizonyos szintű tudásra és tapasztalatra van szükségük e téren. Ilyen helyzet például az állásinterjú vagy az önéletrajzírás. Ez a képzés ebben sokat segíthet, de azoknak is a hasznukra lehet, akik csak felmérnék a saját képességeiket, hogy mely területeken tudnák a legjobban érvényesíteni ezeket. E képzésen ehhez köthető elméleti és gyakorlati tudásra tehetnek szert a résztvevők. Megtanulhatják, mi kell a munkába álláshoz, a karrier megtervezéséhez, az életben való érvényesüléshez. Jól tudjuk, hogy a munkaerőpiacon nagy a versengés, viszont azok a munkakeresők, akik már bizonyos tudás és információ birtokában állnak, mindenképpen előnnyel indulnak. Azt szeretnénk, hogy a vajdasági magyar fiatalok ne maradjanak le és minél jobban érvényesüljenek a szülőföldjükön. Kilenc órát felölelő képzésről van szó, amely három alkalmat tesz majd ki, az első úgymond az ismerkedésé volt. Az, hogy a következőket mikor tartjuk meg, függ a középiskolások időbeosztásától is. Sokan érdeklődtek a képzés iránt, megközelítőleg harminc részvevőnk van. A továbbiakban a korcsoportok külön dolgoznak majd. Mindhárom korcsoportból voltak érdeklődők, de legnagyobb számban a középiskolások és az egyetemisták köréből – mondta Kosányi Tamás. 

Fotó: Lukács Melinda

Fotó: Lukács Melinda

A képzést Tancsik Richárd, a VM4K andragógus munkatársa vezeti: 

– Tréningmódszereket szeretnék alkalmazni, gyakorlati elemeket, ehhez tartozik például az önéletrajzírás, a motivációs levél készítése, hogy a résztvevők egyebek közt megismerjék a munkaerőpiacot, a különböző munkakultúrákat, betekintést nyerjenek a pályázati rendszerekbe, például melyik weboldalon tudnak munkát találni és egyáltalán hogyan felelhetnek meg a kihívásoknak. Az egyik cél mindenképpen az, hogy versenyképes önéletrajzot tudjanak készíteni. Több résztvevő is jelezte már, hogy milyen problémákkal találta szembe magát, így mindenképpen figyelembe vesszük a tapasztalataikat és az észrevételeiket, mert csak úgy tudunk igazán hatékonyak lenni. Úgy gondolom, hogy vannak lehetőségek, csak nem mindenki találja meg. A képzést a korcsoportokhoz igazítjuk, kikutatjuk, hogy mely területeken erősebbek, mire alapozhatnak, és hogyan mérhetik fel a környezetük igényeit. Az egyetemisták figyelmét arra is igyekszem felhívni, hogy már elkezdhetnek tudományos pályával foglalkozni, kutatásokat végezhetnek, diákmunkát vállalhatnak. Mindenkinél nagyon fontos, hogy objektíven nézzen önmagára, hajlamosak vagyunk a szubjektív látásmódra, de ez esetben az objektivitás a célravezető – hallottuk Tancsik Richárdtól.