2024. április 20., szombat

Figyelmeztető sztrájk a második félév kezdetén

A zentai tanárok biciklipénze szolgált a tiltakozás okául – A bírósági eljárás még nem fejeződött be

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg abban a 150 vajdasági iskolában, amelyben a tagjai dolgoznak, ezzel is kiállva a zentai kollégáik mellett, akik a fentiekben megnevezett szakszervezet tagjaiként a számukra évek óta ki nem fizetett útiköltségek miatt beperelték az iskoláikat. A megmozdulásra tegnap 12 és 13 óra között került sor.

A tanárok figyelmeztető sztrájkja kapcsán Juhász Attila, a zentai önkormányzat községi tanácsának a tagja azt nyilatkozta, hogy azoknak a zentai pedagógusoknak, akikkel szerződést kötöttek, illetve amiről bírósági ítélet szól, kifizették az útiköltséget, vagyis a köznyelven biciklipénznek nevezett összeget, viszont az érintett pedagógusok bírósági eljárása még nagyban zajlik, így bírósági ítélet nélkül számukra nem fizethető ki az általuk kért összeg. Juhász elmondta azt is, hogy a több mint hatszáz, biciklipénzre jogosult személyből 110-en döntöttek a bírósági eljárás mellett. Ők most is aláírhatják az egyességet az iskolával és megkapják a pénzüket.

– A sztrájkolók nem a biciklipénz miatt aggódnak, hanem az ügyvédi költségek miatt, ez pedig szerintem egy olyan dolog, ami kapcsán a munkáltatóknak és az ezeket perelőknek kompromisszumra kell jutniuk. Ebben az ügyben sem a szakszervezet, sem pedig az önkormányzat közvetlenül nem szereplője a pernek, mert magánperek zajlanak az oktatási intézményekkel szemben.

– Az viszont, hogy a szakszervezet ennyire belemélyed a dolgokba, véleményem szerint nyomásgyakorlás, csak nem tudom, hogy kire is akarnak nyomást gyakorolni. Az önkormányzatra, vagy az iskolára, vagy pedig az igazságszolgáltatásra? – jegyezte meg az oktatásért és művelődésért felelős tanácstag.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, az érintett zentai pedagógusok a közelmúltban tiltakozást is tartottak annak érdekében, hogy elérjék célkitűzésüket.