2024. április 24., szerda

A világ tíz leggazdagabb embere megkétszerezte vagyonát a járvány alatt

A világ tíz leggazdagabb embere megkétszerezte vagyonát a járvány első két éve alatt, míg a szegénység és az egyenlőtlenség megnövekedett – áll az Oxfam szervezetének közleményében, írja az N1 hírportál.

A világ vezetőinek mini online találkozója előtt, amelyet a Világgazdasági Fórum támogatása mellett rendeznek meg, az Oxfam közzétette, hogy a gazdagok vagyona 700 milliárdról 1.500 milliárd dollárra növekedett, ami átlagosan 1,3 milliárd dolláros emelkedést jelent naponta.

Az Oxfam jótékony szervezetek szövetségének tájékoztatása szerint a milliárdosok gazdagsága a koronavírus-járvány idején nagyobb mértékben növekedett meg, mint az elmúlt tizennégy év alatt összesen, amikor a világgazdaság 1929 óta a legnagyobb válságával küzdött.

A szervezet ezt az egyenlőtlenséget gazdasági erőszaknak nevezte, hiszen naponta 21 ezer ember hal meg a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya, éhínség, nemi erőszak és a klímaváltozás miatt. Közleményükben adóreformokra szólítottak fel, melynek segítségével finanszírozni lehetne a védőoltások előállítását az egész világon, valamint megfelelő egészségügyi ellátást tudnának biztosítani és a nemi erőszakot is csökkenteni lehetne.

Az Oxfam közlése szerint a Forbs folyóirat által közzétett milliárdosok listáját használta fel, amelyen többek között Elon Musk, Jeff Bezos és Mark Zuckerberg is található.