2024. április 23., kedd

Rövidülhet a házi karantén időtartama

Pontosítani próbáltak a hétvégén a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjai Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár pénteki, a hatósági házi karantén időtartamára vonatkozó, nem kellőképpen precíz bejelentésével kapcsolatban.

A koronavírussal fertőzöttek számára a házi elkülönülés a továbbiakban nem 14, hanem 10 napos lesz, nyilatkozta a Kurir napilapnak Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója. Mint hozzátette, a fertőzöttek a jövőben 7 nap után állami költségen elvégeztethetik a PCR-tesztet, és amennyiben annak eredménye negatív, számukra megszűnik a házi elkülönülés kötelezettsége. Mindemellett a jövőben a kórházból való elbocsátást követően a Covid-páciensek nem kerülnek 14 napos házi vesztegzárba, emelte ki az RFZO igazgatója.

Branislav Tiodorović epidemiológus, aki reméli, hogy az említett intézkedések ma hatályba is lépnek, még konkrétabban nyilatkozott a pénteki javaslatokról.

– A válságstáb javaslatokat fogalmazott meg, ezeket kell a Batut Közegészségügyi Intézetnek szakmai-metodológiai utasítás formájában véglegesítenie. Ezt követően a köztársasági kormánynak kell elfogadnia az utasítást, csak ezt követően lesz alkalmazható a gyakorlatban. Az a személy, akinél teszttel megállapították a fertőzés tényét, ám nincsenek tünetei, vagy azok rendkívül enyhék, 10 nap után elhagyhatja a házi izolációt, ha pedig a hetedik napot követően negatív a PCR-tesztjének az eredménye, már korábban is megszűnik számára a karantén. Amennyiben a páciensnél kialakulnak a Covid–19 tipikus tünetei, addig kell házi elkülönülésben maradnia, amíg azok meg nem szűnnek, ez lehet akár 14 nap is. Utóbbi páciensek esetében a kezelőorvos dönti el, hogy meddig kötelesek karanténban maradni. A fertőzöttek közeli kontaktszemélyei vonatkozásában a Batut Közegészségügyi Intézet dönt. Jelenleg az oltatlan kontaktszemélyek 10 napig kénytelenek elkülönülni, azzal, hogy 7 nap után saját költségükre elvégeztethetik a PCR-tesztet, és ha annak eredménye negatív, megszűnik a karantén – taglalta Tiodorović.

Jelenléti oktatás és kombinált modell
A téli szünetet követően Vajdaságban mától az általános iskolások számára is megkezdődik a második félév, a diákok számára a tantermi oktatást szervezik meg. A vajdasági középiskolások egy hét távoktatást követően áttérnek a kombinált oktatási modellre. Szerbia egyéb térségeiben január 24-én kezdődik meg az oktatás, annak módjáról ezen a héten döntenek.