2022. május 20., péntek

Egyetlen hétvégén öt kiránduló vesztette életét a szlovéniai hegyekben

Az elmúlt hétvégén öt kiránduló vesztette életét a szlovéniai Alpokban, több, mint bármely más hétvégén hosszú évek óta.

Az áldozatok, köztük két külföldi, több különböző balesetben haltak meg a csúszós hegyoldalakon annak ellenére, hogy mindannyian megfelelő téli felszereléssel rendelkeztek.

Az 1900 méter magasan fekvő Kamnisko Sedlo hegygerincen szombaton egy horvát túracsoport egy 37 éves tagja csúszott meg a meredek lejtőn, és zuhant 300 métert. Szlovénia harmadik legmagasabb hegycsúcsán, a Mali Triglavon vasárnap egy óra leforgása alatt két balesetben egy szlovén és egy külföldi kiránduló járt szerencsétlenül.

Még aznap este két másik kiránduló vesztette életét a Savica-vízesés fölötti Komna-fennsíkon: egyikük megcsúszott, a társa segíteni próbált rajta, de mindketten odavesztek. Többen sérülésekkel úszták meg a kirándulást a hegyekben. A balesetek nagy száma a csalóka hegyi viszonyok mellett a túrázók magas számával magyarázható.

A szlovéniai hegyekben az elmúlt 10 évben 179 ember vesztette életét hegyi balesetben. A hegyvidéki túrázás az elmúlt télen 22 emberéletet követelt az országban, ugyanannyit, mint 2019-ben. A legtöbb – 23 – halálos áldozatot a 2016-os szezon követelte.