2024. március 29., péntek

Fontos lépés

Pásztor Bálint reméli, hogy a jövőben a kisebbségi jogok vonatkozásában is módosul az alkotmány

Azért kérte korábban a vajdasági magyarokat arra, hogy vegyenek részt az alkotmányozó referendumon és szavazzanak igennel, mert értékelése szerint egyrészről nem rossz, ha a bírák függetlenebbek, az ügyészek pedig önállóbbak lesznek, másrészről pedig az európai uniós integráció folyamatában fontos lépés az alkotmány módosítása, nyilatkozta lapunknak dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője és a szabadkai vkt elnöke, szavazatának leadását követően.

Mint hozzátette, az alkotmány módosítása kizárólag az igazságügy működésére, azon belül pedig az igazságügyi tisztségviselők megválasztásának a módjára vonatkozik.

– Remélem, hogy a polgárok nagy számban élnek a nem minden nap adódó lehetőséggel, hiszen ez alkotmányozó referendum. Abban is reménykedem, hogy belátható időn belül újra módosulhat az alkotmány, más kérdésekre vonatkozóan. Mi azt szeretnénk, ha Vajdaság és a kisebbségi jogok ügyére vonatkozóan is belátható időn belül módosulna az alkotmány – fogalmazott Pásztor Bálint.

Amennyiben az igen szavazatok kerülnek túlsúlyba, a hivatalos végeredmény megállapítását követően a Szerbiai Képviselőház kihirdeti az alkotmánymódosítást és az ezzel hatályba lép, majd ezt követően egy éve lesz a parlamentnek arra, hogy a vonatkozó igazságügyi törvényeket összehangolja a módosított alkotmánnyal, magyarázta Pásztor Bálint.

Hozzáfűzte, amennyiben a nem válaszok kerülnek túlsúlyba, a parlament következő összetételének elölről kellene kezdenie a folyamatot, emiatt pedig az ország rengeteg időt vesztegetne el feleslegesen.