2024. április 19., péntek

Újvidéken és Belgrádban nem hivatalosan a nem győzött

A hivatalos és végleges eredményre várva a mai, hétfői szerbiai sajtóban számos nem hivatalos részadat jelent meg a tegnap megtartott népszavazásról. Eszerint, nem hivatalosan, Újvidéken az urnák elé járuló polgárok többsége nemmel szavazott az alkotmánymódosításra. A 021.rs értesülése szerint a szavazóhelyek 86 százalékának adatait összesítve az újvidékiek 53 százaléka karikázta be a nem választ, és 46 százalékuk az igent. Vélhetően nem változnak lényegesen a végső adatok sem, mert 90.000 szavazat átszámlálása során az arány végig hasonló volt.

Belgrádban Aleksandar Vučić államfő vasárnap esti bejelentése alapján – amivel a Ne fojtogassuk Belgrádot! mozgalom adatai is megegyeznek –, a fővárosiak 54,6 százaléka nemmel, 45,4 százaléka pedig igennel szavazott a hatályos alkotmány módosítására.

Mint ismeretes, a módosítások az ország igazságügyi rendszerének a szabályozására terjedtek ki, az alapvető cél a jogállamiság, illetve a bírói hatalom függetlenségének, valamint az ügyészségek önállóságának az erősítése.

A korábbi bejelentések szerint a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ideális esetben csütörtökön 20 óráig hirdeti ki a referendum végeredményét.