2024. április 23., kedd
BIRKÓZÁS

Seregnyi fiatal az akadémián

A héten közös edzőtáborozást rendeztek a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia tagjai és szerbiai, valamint vajdasági fiatalok számára. A fiúknál a 13 akadémista mellé 18-an érkeztek, a lányoknál pedig 8+14 volt a létszám, így az akadémia termében öt szőnyegen ment a napi két edzés, melyeket az akadémia edzői mellett többek között Valdemar Štajer egykori válogatott, jelenleg egyetemi tanársegéd, az akadémia tudományos bizottságának az elnöke, Dragana Jankov, a pancsovai Dinamo edzője és Srđan Đoković közép-szerbiai tréner, az U23-as válogatott edzője vezényelt le. A legnagyobb név azonban közülük is Elica Jankova Atanaszova volt, aki bolgár színekben előbb korosztályos világbajnok lett, majd a 2016-os riói olimpián 48 kg-ban bronzérmet szerzett. Ő természetesen a lányokkal foglalkozott (és szerződést kötött az akadémiával), mint ahogy további hárman is, s hírek szerint a következő tanévben nem egy növendék leány versenyzővel gyarapodik majd az akadémia. Bálint Zoltán ügyvezető elmondta, valóban mozgalmas és tartalmas héten vannak túl, mert a szőnyegen történt edzések mellett az erőnlétre is hangsúlyt fektettek, sőt, Antal Márta személyében pszichológus is meglátogatta a növendékeket. A közösen eltöltött felkészülés kimondottan jól sikerült, s mint ahogy azt az ügyvezető elmondta, a folytatás hamarosan következik, feltehetően már nemzetközi szinten.

A héten közel hatvan fiatal edzett az akadémián (a szerző felvétele)

A héten közel hatvan fiatal edzett az akadémián (a szerző felvétele)

A válogatott elutazott Bulgáriába

A napokban a bővebb felnőttkeret elutazott az első idei edzőtáborba, melyet a bolgár Belmekenben tartanak meg. Sztojan Dobrev szövetségi edző a magaslati felkészülésekre 18 versenyzőt jelölt ki, közöttük több kadétkorú birkózó is található, akik először csinálnak végig egy ilyen jellegű edzéssorozatot. Az edzőtábor január 27-éig tart, majd két nap pihenő után Zágrábban vesznek részt a nagyszabású nemzetközi tornán, ezután pedig Porečon a horvát válogatottal készülnek további közel két hétig. Az idei versenynaptár első nagy versenye az U23-as Európa-bajnokság lesz, amelyet szintén Bulgáriában, Plovdivban tartanak meg március 7–14. között, a felnőtt-Eb pedig március végén kezdődik Budapesten.

A magaslaton készülő bővebb keret: Kolompár Szebasztián, Nemes Máté, Nemes Viktor, Zurabi Datunasvili (Proleter), Nagy Szebasztián, Ali Arszlan, Perica Dimitrijević, Uroš Krstin (Spartacus), Aleksa Erski, Nemanja Kimovski, Igor Gavrilović (Partizan), Aleksa Ilić, Branko Kovačević, Žarko Dickov (Radnički B.), Miloš Perović (C. zvezda), Mario Vuković (Hercules), Aleksandar Simović (Kragujevac), Vámos Antal (Zenta).