2023. március 20., hétfő

A Kreml a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyeget amerikai szankciók esetén

A kapcsolatok megszakításához vezethetnek az Oroszország, különösen pedig az orosz vezetés ellen tervezett amerikai szankciók – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott, vasárnap közzétett interjújában Peszkov arról beszélt, hogy mindez érthetetlen az orosz kormányzat számára.

„Az ilyen szankciók akár az országaink közötti kapcsolatok felbontásához is elvezethetnek, és ez nem szolgálja a rendezést" – hangsúlyozta Peszkov Fareed Zakaria műsorvezető kérdésére angol nyelven adott válaszában arra a kérdésre, hogy vajon Moszkvát aggasztják-e a Joe Biden amerikai elnök által az ukrajnai válság további eszkalálódása esetére kilátásba helyezett súlyos büntetőintézkedések. Mint mondta, mindez a felek egyikének érdekét sem szolgáló hatalmas hiba lenne.

A Kreml szóvivője ugyanakkor kiemelte, hogy Moszkva nem tart a szankcióktól. Mint mondta, szeretnék megkérdezni a washingtoni vezetéstől, hogy tud-e példát említeni olyan helyzetre, amelyben szankciók segítettek megoldani a problémát, illetve hatékonyaknak bizonyultak abban, hogy rábírjanak egy országot bizonyos lépések megtételére. „Ez sosem történt meg" – húzta alá Peszkov.

„Bizonyos mértékig igyekszünk hasznot húzni ezekből (a büntetőintézkedésekből) a saját gazdaságunk és termelésünk fejlesztése végett, ellensúlyozva bizonyos importált alkatrészek és anyagok hiányát. Oroszország elég nagy és önellátó ahhoz, hogy szankciók miatt ne érezze sérülékenynek magát" – fogalmazott a Kreml szóvivője.

Beszélt az Oroszország nemzetbiztonsági érdekei körül kialakult kritikus helyzetről is. „Őszintén hiszek abban, hogy vezetőink bölcsessége, Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök politikai bölcsessége és politikai tapasztalata jó alapja lehet az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy közös nevezőre jussanak. A helyzet ugyanakkor válságos, ami Oroszország nemzeti érdekeit illeti. Amennyiben azt látjuk majd, hogy Washingtonban megvan a politikai akarat ezeknek a figyelembe vételére és megvitatására, akkor ez közös nevező lesz (a tárgyalások folytatásához) – mondta Peszkov.
A szóvivő egyben kijelentette, hogy nincsenek orosz katonák sem Ukrajnában, sem a szakadár területeken a Donyec-medencében.