2024. április 20., szombat

Órákig várakoznak a Covid-rendelők előtt

Naponta több mint 13 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, a Covid-rendelők előtt sorokban, órákig várakoznak a polgárok, írja a nova.rs portál.

Tegnap ismét ülésezett a köztársasági járványügyi válságstáb. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár azt mondta, nincs megoldás az órákig tartó várakozásra.

– Mindent tudok, de várakoznunk kell. Szerbiának nincs nagyobb kapacitása. csak Kínában nem várakoznak a polgárok, és tudjuk, hogy ott milyen intézkedések vannak – mondta.

Aleksandar Vučić korábban azt javasolta, hogy a belgrádi Vásár ne oltópontként, hanem Covid-rendelőként működjön.

Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert és Ana Brnabić kormányfőt terheli a felelősség. A miniszter utasítására jobb szervezést és kapacitáselosztást lehetne elérni, a megfelelő intézkedések hiánya pedig a miniszterelnök felelőssége, mondta.

– Embertelen – így írja le Zoran Radovanović járványügyi szakember, ami velünk történt az elmúlt napokban.

– Sok egészségügyi dolgozó külföldre ment, sokan megbetegedtek, így nincsenek meg a feltételek a drasztikus kapacitásbővítéshez. Azonban humánusabb körülményeket lehetett volna biztosítani, hogy a polgárok ne várakozzanak órákig, és ne essenek össze a sorbaállás közben a hidegben – mondta.