2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem javasolnak új intézkedéseket

Az általános iskolákban tantermi, a középiskolákban kombinált oktatási modell

A rosszabbodó járványhelyzet okán ülésező köztársasági egészségügyi válságstáb úgy döntött, hogy nem javasolja a kormánynak a korlátozások szigorítását. Az ülést követően megtartott sajtótájékoztatón Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár arra kérte a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a hatályos óvintézkedéseket.

Mint Gojković bejelentette, rövidül a koronavírus elleni védőoltás második és harmadik dózisa közötti időtartam – a továbbiakban három hónappal a második oltás után lehet felvenni az emlékeztető oltást –, „valamint a házi izoláció időtartama 10-ről 7 napra". Hozzátette, saját kérésre a jövőben 9 ezer helyett 6 ezer dinárért lehet elvégeztetni a PCR-tesztet, az antigéntesztet pedig 3500 helyett 1800 dinárért.
Mindent megtesznek azért, hogy az egészségügyi rendszer stabil maradjon, ezt azonban elsősorban az nehezíti meg, hogy az egészségügyi dolgozók közül is mind többen fertőződnek meg – Vajdaságban az egészségügyi dolgozók 8 százaléka, Szerbia egyéb térségében majdnem 10 százaléka fertőzött – emelte ki Gojković.
A tartományi titkár, válaszolva az újságírói kérdésre, hogy milyen büntetés fenyegeti a házi elkülönülés kötelezettségét megszegő fertőzött személyeket, kifejtette: „az egészségügyi felügyelőség és a rendőrség köteles visszautasítani a személyt a házi elkülönülésbe, de a hatályos jogszabályok alapján nem lehet büntetni, ha rendkívüli állapot volna hatályban, akkor le lehetne tartóztatni őket" – ami a szabálysértési felelősséget illeti, arra az esetre, ha a fertőzött megszegi az izoláció kötelezettségét, a vonatkozó kormányrendelet nem ír elő büntetést, míg a vonatkozó törvény értelmében a büntetés 50 ezer és 150 ezer dinár között alakul.
Ehhez a témához kapcsolódott a CNN újságírójának a kérdése is, aki a Novak Đoković pozitív eredményű PCR-tesztje, valamint elkülönülési kötelezettsége körül felmerülő gyanús körülményekről kérdezte Gojkovićot. Utóbbi kifejtette, a sajtóállításokat követően körbejárták a kérdést és megállapították, hogy a PCR-teszt elvégzésével és eredményével kapcsolatos dokumentáció hiteles, azaz Đoković koronavírussal való korábbi fertőzöttsége vitathatatlan. A házi elkülönlés esetleges megszegésével kapcsolatban Gojković nem kívánt nyilatkozni, szavai szerint ez egyéb állami szervek hatáskörébe tartozik.
Válaszolva a másik kérdésre, hogy az új intézkedések nem elrendelésével valójában cáfolják-e a koronavírus jelentette veszélyt, a titkár így fogalmazott: „Minden tömegrendezvény kockázatos, ám a helyzet azokban az országokban is súlyos, amelyekben a szerbiaihoz képest jóval szigorúbb korlátozások vannak hatályban. Mindenki megszegi a korlátozásokat, mi csak arra kérhetjük az embereket, hogy ezt ne tegyék, hiszen a járvány elleni küzdelemből mindenkinek ki kell venni a részét. Az alapvető óvintézkedések a leghatékonyabbak."

AZ ISKOLÁK NEM GÓCPONTOK
Korábban a nap folyamán az oktatási minisztérium megerősítette, hogy hétfőtől Vajdaságban az általános iskolások számára a tantermi oktatást szervezik meg, a középiskolások pedig a távoktatásról a kombinált oktatási modellre térnek át. Szerbia egyéb térségében egy héttel később kezdődik meg az oktatás, s az, hogy a diákok melyik modell szerint járnak iskolába, csak jövő pénteken derül ki.
Milan Pašić, az oktatási minisztérium segédállamtitkára az SZRTV-nek azt nyilatkozta, hogy a társadalom egészéhez viszonyítva a diákközösségben nem jellemző magas fertőzöttségi arány. Mint hozzátette, a vírus továbbra sem elsősorban az iskolákban terjed. Annak érdekében, hogy ez így maradjon, felhívták az iskolák figyelmét arra, hogy a védőmaszkot a tanároknak és a diákoknak is viselniük kell, mindvégig, amíg az iskola területén tartózkodnak – emelte ki Pašić. Rámutatott arra, megtörténhet, hogy jövő héten nem születik egységes döntés az oktatási modellről országos szinten, hanem helyi önkormányzatonként eltérő.

ISMÉT TÖBBEN LÉLEGEZTETŐGÉPEN
A pénteken közzétett hivatalos járványjelentés szerint 24 óra leforgása alatt 31.540 koronavírustesztet végeztek el, az új fertőzések száma 12.721 volt, így a pozitivitás aránya 40,3 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 23 Covid-páciens hunyt el, 13.026 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 2368 Covid-pácienst gyógykezelnek, 103-nak közülük mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban szintén a korábbiakhoz hasonló mutatók jellemzők, előző nap 2917 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 979-et.
Pénteken erősítették meg, hogy elhunyt egy tizenhat éves užicei lány a Covid–19 szövődményeinek következtében. A lány életéért négy hónapon át küzdöttek az orvosok.