2024. április 20., szombat

Hová indult kabát nélkül?

A spliti Matej Periš eltűnésének okaira a telefonja adhat magyarázatot

Miután a rendőrség rekonstruálta a 27 éves spliti Matej Periš mozgását eltűnése napján, december 30-áról 31-ére éjjel, kiderült, hogy körülbelül 9 percig futott, miután végképp nyoma veszett. Mosta azt a kérdést kellene megválaszolni, hogy miért indult el a belgrádi Beton csarnokban található Gotik klubból hidegben kabát nélkül, és hová futott.

Nenad Periš, Matej édesapja, aki Belgrádból személyesen követi fiának felkutatását, véleményezte a médiának a térfigyelő kamera felvételeit, és rámutatott arra, hogy a fia nem tűnik elveszettnek, stabilan fut a cél felé, nem zaklatja a járókelőket, nem szédeleg, a taxi esetében is tudatánál volt, hiszen amikor nem tudott beszállni az autóba, az első ajtóhoz lépett, hogy a sofőrtől kérdezzen. Ebből is látszik, hogy egy adott helyre szeretett volna eljutni.

A Slobodna Dalmacija horvát lap arra mutatott rá, hogy az az útvonal, amin Matej a szerbiai rendőrség adatai alapján, illetve a térfigyelő kamerák szerint haladt, a Google Maps által megadott legrövidebb útvonal a Savanova étteremhez (nem a sétányon ment, bár megtehette volna, hiszen az internetes térkép figyelmeztet arra, hogy a célállomás felé vezető úton lehetnek akadályok). Kiemelik, természetes, hogy idegen városban az ember a telefonos applikáció útmutatóira támaszkodik, így arra lehet következtetni, hogy egy adott helyen várta valaki. A média most arra számít, hogy az esetleges találkozónak is lesz nyoma.

A fiatal horvát férfi eltűnésének körülményeiben nagyon sok a megválaszolatlan kérdés, például az is, hogy hova szeretett volna eljutni taxival. A szerb sajtóban megjelent információk szerint a Gotik klubban a pincér két üveg whiskyt szolgált fel a társaságnak a megrendelt egy üveg helyett, és azt meg is fizettette velük, így az adott média annak lehetőségét is felvetette, hogy a nem tervezett kiadás miatt szeretett volna eljutni a kibérelt szállásra, hogy vegyen magához még egy kevés pénzt. Még ha így is volt, akkor is fennáll a kérdés, miért indult útnak kabát nélkül. A horvát sajtó ezért éppen annak lehetőségét fontolgatja, hogy Matej nem tervezett sokáig kint maradni, mégiscsak tél van.

A felvételeken látszik, hogy a Savanova étteremnél lelassította a lépteit, átugrotta az előtte levő korlátot, hogy a sétányra jusson, és vélemények szerint ez is azt bizonyítja, hogy teljesen önmagánál volt a fiatal férfi. Az étterem előtt lement a lépcsőn a Száva folyóhoz, innen azonban már a kamerák sem fogják be a terepet. Arról sem nyilatkozott senki, hogy volt-e ott még valaki, illetve, hogy a kamerák felvételei szerint találkozhatott-e valakivel a lépcső alján.

Egyelőre a telefon nyújtotta adatokban bíznak. Az egyik sajtóértesülés szerint Matej egy barátjának a húgát hívta fel, akivel nagyon jó kapcsolatban voltak, ám a lány állítólag semmit nem hallott abból, amit Matej mondott, a nagy háttérzaj miatt.

Matej telefonja jelenleg elérhetetlen, ezért tartanak attól, hogy a fiatalember a telefonnal együtt a vízbe került, ám egy telekommunikációs szakember szerint a Google Drive őriz bizonyos adatokat, amit elő lehet hívni, a hívásról és az SMS-ről azonban csupán maga a szolgáltató tud adatokat szolgáltatni, de a közösségi média is nyújthat fontos adatokat a telefon tulajdonosáról.

A szerb rendőrség különleges egysége továbbra is a folyóban keresi a férfit.