2024. április 19., péntek

Igényelhető a 100 euró

Siniša Mali: Az állam mindent megtesz a fiatalok boldogulása érdekében

A 16 és 29 év közötti fiatalok péntek éjféltől igényelhetik a 100 eurós állami támogatást. Siniša Mali pénzügyminiszter a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában vendégeskedve elmondta, hogy a jelentkezés január 30-áig tart.

– A segélyre a Kincstári Igazgatóság weboldalán (www.idp.trezor.gov.rs) keresztül lehet jelentkezni. Három adatot kell betáplálni, a személyi számot (JMBG), a személyi igazolvány számát és a bank nevét. Amennyiben a polgárnak egy bankban sincs folyószámlája, a pénzügyminisztérium külön erre a célra nyit egyet a számára. A 100 eurót február 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. A támogatást szabályozó törvény január 13-án lépett érvénybe. Ez azt jelenti, hogy azok jogosultak a segélyre, akik eddig a dátumig betöltötték a 16. életévüket, valamint azok, akik pénteken töltötték be a 30. életévüket – fejtette ki Mali.

Hozzátette, hogy pénteken utalták át a 10.000 dináros egyszeri segélyt, 122 462 egészségügyi dolgozó részére, akik a járány kezdete óta már többször részesültek támogatásban. Az állam fontosnak tartja, hogy megköszönje nekik, amit az országért és a polgárokért tesznek.

A nyugdíjasokról sem feledkeztek meg, ők február 10-én 20.000 dináros segítségre számíthatnak.

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt időszakban három új Covid-kórház épült fel.

– Úgy vélem, hogy nincs olyan ország Európában, amely a járvány ideje alatt teljesen korszerű Covid- kórházakat épített. Jelenleg vakcinagyár épül, és számos kórház és egészségház újul meg. Beszereztünk minden szükséges berendezést, lélegeztetőgépet, gyógyszert, vakcinát. Az egészségügyi rendszer hatékony működésén keresztül megmutattuk az ország erejét –mutatott rá Mali.

A miniszter a Szerbia 2025 programról is beszélt, amelynek keretében 500 millió eurót terveznek befektetni a fiatalok életminőségének javítására, valamint 200 millió eurót fordítanának  népesedéspolitikai intézkedésekre.

– A programot 2019-ben mutattuk be, és akkor hangsúlyoztuk, hogy javítanánk a fiatalok életminőségén. Milliószor elismételtük, hogy nem éri meg autópályákat építeni, ha senki nem közlekedik rajtuk. Ezért a legfontosabb a fiatalok támogatása. Azt szeretnénk, hogy a szerb gazdaság jól teljesítsen – fejtette ki Mali.

Hangsúlyozta, hogy 2021-ben Szerbia bruttó hazai terméke (GDP) 7,5 százalékkal növekedett.

– Gyárak és új munkahelyek nyílnak meg, a fiatalok számára pedig a legfontosabb, hogy munkába álljanak, családot alapítsanak, és hogy Szerbiában valósítsák meg az álmaikat. Ezért az állam új népesedéspolitikai intézkedéseket harangozott be.  Január 1-jétől az első gyermek után 300.000 dinárt fizet ki, a második és harmadik gyermek után pedig 100.000 dinárt. Ezenkívül segítséget nyújt az első lakás vásárlásában és enyhít az adóterheken is – részletezte Mali, és hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézkedéseknek nincs semmi közük a választásokhoz.

– Ez komoly gazdaságpolitika, amelyet Szerbia évek óta folytat. A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének felmérése alapján egyre többen jönnek vissza Szerbiába, a fiatalok inkább  itthon próbálnak érényesülni. A munkanélküliségi ráta a fiatalok körében 10 évvel ezelőtt még több mint 50 százalék volt, jelenleg pedig mintegy 23 százalék. Még mindig magas, de minden nap küzdünk azért, hogy tovább csökkenjen ez a szám. A 100 eurós támogatás csak a kezdet –  fogalmazott Mali, és hozzátette, ez nem kockázatos intézkedés, ahogy egyesek állítják, mert Szerbiának elegendő pénz áll rendelkezésére.