2024. április 16., kedd

MagyarZó Pistike messéi

Miközben atata egész hétvégén izgatottan várta, hogyan alakul Đoković különös esete a zausztrál hatóságokkal, amama azon aggódott, nehogy a kölcsönösség elve alapján kitiltsák a kengurukat a zerbiai állatkertekből.

– Amekkora vehemenciával kommentálták a hazai funkcik a Nole-esetet, uopste nem tartom elképzelhetetlennek, Tegyula, hogy ha kedvezőtlenül alakulna az ügy, képesek lennének felülvizsgálni valamennyi kenguru tartózkodási engedélyét, és amelyiknek nincs megfelelő, azonnal mehetne isten hírivel haza a világ végére! – hüledeze az öreglány.

– Megnyugodhatsz, Tematild – mondá a fater –, a zausztrál szövetségi bíróság megsemmisítette a teniszező beutazási vízumát megsemmisítő szövetségi hatósági határozatot, és Nole elhagyhatta a karanténhotelt. Már edz is a hétfőn kezdődő tornára!

– Igen ám, de azt mondják, hogy a migrációügyis miniszter még elrendelheti a kitoloncolását a zországból – így a muter.

– Ja, engem azonban ennél jobban piszkál Đoković esete a koronavírussal – vakará a fejét az öreg. – Állítólag december derekán fertőzött volt, ám tudjuk, hogy az abban az időszakban Zerbiában tartózkodó sportoló aktív társadalmi életet élt.

– Azt akarja sugallani, zomzéd – veté fel a költői kérdést az éppen betoppanó Zacsek –, hogy vagy a fertőzöttséget bizonyító egészségügyi okmány hitelessége gyanús, vagy a jeles teniszező megszegte a karanténkötelezettséget?

– Maradjunk annyiban, hogy ez egy irtó bonyolult ügy – szögezé le diplomatikusan atata –, lehet, hogy ezentúl az antivaxerek teniszütőkkel és kólózva mennek majd tüntetni!

– Azt rebesgetik, hogy az egész ügy hátterében a politika áll – jegyzé meg amama.

– Mindennek a hátterében politika húzódik meg! – legyinte a fater.

– Ez tény, de van valami abban, amit a zomzédasszony állít – mondá a Zacsek. – Arról lehet szó, hogy mivel a Nole kiállt a zerb környezetvédők mellett, a félig ausztrál tulajdonban lévő riótintósok megorroltak rá, és befolyásuk révén odahatottak a zausztrál kormányra, hogy szorongassa meg egy kicsit a zerb teniszezőt.

– Csak a riótintósok azzal nem számoltak, hogy a Đokovićnak itt akkora az ázsiója, hogy őmiatta az államvezetés akár még fel is bonthatja a velük érvényben lévő szerződéseket – kuncoga az öreg.

– Kormányos Anna elárulta, hogy a zerb kormány közel áll ahhoz, hogy érvénytelenítse a Rio Tintónak kiadott engedélyeket – közlé a muter.

– A tüntiző környezetvédők pedig már bejelentették, hogy zombaton mind Belegrádba mennek segíteni Annának meghozni a döntést ahhoz, hogy a kormány a zösszes szerződést felbontsa a multinacionális bányavállalattal – fűzé hozzá a Zacsek.

– Szerintem az Anna csupán időt akar nyerni – tamáskoda atata –, kijelentésével csillapítani szerette volna a nép haragját az áprilisi választásokig, mert még képes lesz az istenadta erre a nyögvenyelősen szerveződő ellenzékre szavazni.

– Na de, ha a zállam felbontja a szerződést a Rio Tintóval, vajon ki fizeti ki az egymilliárd dollár kártérítést a vállalatnak?! – figyelmezteté az öreglány. – Ezt nem én kérdem, hanem a Vučko vetette fel már korábban. Zegény, nem tudom, hogyan viselte ezt a zörnyű időszakot, amelyet a Nole aboridzsin árnyékában kellett töltenie.

– Ki tudja, mi minden van a háttérben! Lehet, hogy nem is kellene kártérítést fizetni – kukacoskoda a Zacsek. – Amíg zavarosak a dolgok, bárki bármit mondhat. Azért kellene a Rio Tintóval kötött szerződéseket nyilvánosságra hozni, és tiszta vizet önteni a pohárba!

– Hiába öntünk tiszta vizet a pohárba, ha eleve piszkos a pohár! – jegyzé meg a fater.

– No de mi az az egymilliárd dollár az egészségünkhöz viszonyítva?! – fakada ki amama.

– Teljesen igaza van, zomzédasszony! – bólogata a Zacsek. – Nemrég a Telekom 600 millió eurót fizetett az élvonalbeli angol focibajnokság közvetítésének jogaiért!

– No de ez érdek meg presztízs kérdése volt! – magyarázá az öreg. – Nehogy már a Dragan Šolak nevével fémjelzett United Grouphoz tartozó SBB csomaghoz tartozzon a legnépszerűbb fociliga mérkőzéseinek a közvetítése! Nyilván az a számítás, hogy a Premier League meccsei miatt sokan majd átpártolnak ahhoz a kábelszolgáltatóhoz, amelynek a kínálatában nincsenek a hatalmasokról nem mindig csupa zépet mondó tévécsatornák!

– No de a Šolak sem tétlenkedett sokat – fűzé hozzá a Zacsek –, ő meg nemrég megvásárolta az angol élvonalbeli Southampton csapatot!

– Biztos úgy volt vele, ha már nem bírja nézni az angol focit a saját televízióján, majd nézi a saját stadionjában – heccelőde atata.

– Érdekes, hogy bármiről is legyen szó, a végén mindig a focinál kötünk ki – jegyzé meg némi malíciával a hangjában a muter.

Amiről a Zacseknak a következő vicc jutott az eszébe.

Elmegy a plébános a helyi fociklub mérkőzésére. Meglátja a csapat edzője, és a félidőben odamegy hozzá, gondolja, megvicceli egy kicsit a papot.

– Dicsértessék, tisztelendő atyám! Mondja, nem bűn, hogy vasárnap focizunk?

– Ahogy játszotok, fiam, bűn bármely napon is fociznotok!

– Jut eszembe! – így amama. – Lehet, hogy szombaton kitör a harmadik zerb fölkelés, de vasárnap már népszavazás lesz alkotmánymódosítás ügyben. Az igazságügyre vonatkozó rendelkezések változnak meg, azonban az az igazság, hogy senki sem törekedett túlságosan megmagyarázni a jónépnek, hogy miről is kell döntenie.

– Kormányos Anna remekül érvelt a módosítás mellett – cáfola az öreglányra a Zacsek. – A kormányfő aszonta, hogy ha független bíróságokat szeretnénk, meg kell változtatnunk az alkotmányt, mégpedig azért, „hogy a politika ne avatkozhasson bele a bíróság munkájába, és az igazságosság a kormányfő és az egyzerű polgár számára is egyformán elérhető legyen”!

– Az Anna biztos azt szeretné, hogy akkor is mindenkinek jó legyen, ha majd már nem ők kormányoznak – spekulála a fater. – A zokosok azt tanácsolják, hogy amikor hatalmon vagy, olyan előírásokat hozzál, amelyek akkor is az érdekeidet szolgálják, ha ellenzékbe kerülsz.

– Egyébként, most, hogy már a tízezret is meghaladja a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, és a delta variáns és az omikron kereszteződéséből állítólag létrejött a deltakron hiperzuper variáns, a referendumosdi nem jelent járványügyi kockázatot? – töprenge a muter.

– Amekkora az érdeklődés a népszavazás iránt, kötve hiszem – nyugtázá az öreg.

– Annál nagyobb a lelkesedés a síelés iránt – így a Zacsek –, a zösszes sípálya dugig van!

– Nolenak köszönhetően Zerbiában sok kisgyerek elkezdett teniszezni, a koronavírus következtében pedig itt már rajtam kívül mindenki megtanult sihőni – panaszkoda amama.

– Ha nem félsz a hótól, a fenékre pottyanástól és a megfázástól, van megfelelő kabátod, sapkád, kesztyűd és sálad, akkor én szívesen megtanítalak – ajánlkoza fel atata.

– Csak nehogy úgy síeljen, mint a zomzédasszonya – figyelmezteté a mutert a Zacsek.

– Mert ő hogyan sízik? – kérdé az öreglány.

– Mint a villám! – válaszola a Zacsek. – Mindig másik fába csapódik!

Pistike, a tiszta vízért síre szálló, kenguruféltő aboridzsin