2024. március 29., péntek

Aranyóra Bozsoki László fotóin

Szerdán este Az idióta c. előadás bemutatója előtt Dávid Csilla, a Magyar Szó napilap fotóriportere megnyitotta Az én Újvidékem c. fotókiállítást az Újvidéki Színházban, annak ArtRium programsorozatának keretében.

Venczel Valentin igazgató bemutatta Bozsoki László alkotót, aki az utóbbi öt évben készített szülőváros-sorozatából kiállított húsz fotót a közelgő városnap tiszteletére.

Több mint harminc éves, formatervezői grafikus munka után érdeklődéssel fordult a digitális fotóművészet felé, képein az idők során megváltozott városunk arculatáról mesél – fogalmazott Dávid Csilla. – A fotóin ritkán bukkan föl az ember. A bokorból is épületek nőnek ki, megzavarva a bárányfelhős ég és az üde színű növények harmóniáját. Egy szomorú, száraz fa a folyóba menekült, a másik kidöntve hever és nyújtja karjait az ég felé, mintha segítségért kiáltana. A városi park zöldellő, buja növényzete kis oázis a betontengerben. A szerémségi oldalról nézve a város úgy fest, mint egy délibáb. A péterváradi óváros vidám, piros tetői mintha összejövetelt tartanának a zöld fák gyűrűjében. Kiabálnak, tiltakoznak, félnek! Mi marad Újvidékből, melyet szeretünk és ismerünk?

Bozsoki László fotói főleg a reggeli órákban készültek, amikor a város még nyugodt. Türelmes fotósként kiválasztotta a napszakot, amikor egy „mindennapi jelenetet” a fény különleges hangulatképpé varázsol. A fotókon ez a reggeli fény lágy, diffúz, meleg színárnyalatokat eredményez – a piros, a narancs lassan átvált sárgába, kevés kontraszttal – amikor még nincsenek erős árnyékok. Ezeket a mágikus pillanatokat a fotózásban „aranyórának” nevezzük – mondta Dávid Csilla.

Az Újvidéki Színház előcsarnokában a fotókiállítás megtekinthető a hónap folyamán.