2024. április 20., szombat

Szakadék mélyén keresztül áthaladva keressük a fényt

A félkegyelmű c. F. M. Dosztojevszkij-regényből készült adaptációval kezdte meg 2022. évi bemutatóinak sorát az Újvidéki Színház.

A január 12-ei premieren a közönség vastapssal jutalmazta Az idióta c., kétrészes produkció tagjait. Nem csupán Pongó Gábor, Crnkovity Gabriella, Ozsvár Róber, László Judit, Krizsán Szilvia, Figura Terézia, Ferencz Ágota, Huszta Dániel, Német Attila, Gombos Dániel, Kőrösi István, Banka Lívia, Giricz Attila, Magyar Attila, Szalai Bence, Simon Melinda színművészek kiváló alakításait, hanem László Roland, Tóth Dániel, Dupák Fanni, Szabó Regina, Dudás Dániel, Horváth Blanka, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak igényes játékát is nagyra értékelte. Külön tapsot érdemelt Andrej Cvetanovszki, a szkopjei Vígszínház rendezője, aki vendégművészként először dolgozott az Újvidéki Színház társulatával.

– Hálás vagyok az Újvidéki Színháznak a lehetőségért, hogy a Balkán talán legjobb társulatával dolgozhattam. Az idióta óriási feladat elé állított minket. A témával és a híres Dosztojevszkij-regény adaptációjával két hónapig tartó küzdelem során fontos kérdéseket tettünk fel. Az emberi lélek a nagy Dosztojevszkij egyik specialitása. Arra az elképzelésére alapoztuk történetünket és játékunkat, hogy a legsötétebb eseményeken és hangulatokon, a szakadék mélyén keresztül áthaladva keressük a fényt – nyilatkozta Cvetanovszki.

A regény kiváló adaptációja Andrej Cvetanovszki, Lénárd Róbert dramaturg és Pongó Gábor színművész közös érdeme. A funkcionális díszletet Szergej Szvetozarev, a kort idéző jelmezt Blagoj Micevszki tervezte. A zene Dimitar Andonovszki komponista, a színpadi mozgás Jovana Rakić munkáját dicséri. Szergej Szvetozarev tervezte az előadás plakátját is.

Azoknak az érdeklődőknek, akiknek a bemutatóra nem sikerült belépőjegyet váltani, azok e hó 27-én tekinthetik meg ezt az izgalmas, nagysikerű produkciót. A nem magyar ajkúak szerb felirattal kísérhetik.