2022. május 22., vasárnap

Játszóházzá vált a könyvtár

Magyarkanizsán téli játszóház várta a gyerekeket

A József Attila Könyvtár a szünidő alatt már hagyományosan programokat kínál az iskolásoknak, ami iránt mindig nagy érdeklődés mutatkozik. Az elmúlt években a járvány által okozott nehézségek ezekre az eseményekre is rányomták bélyegüket, de a mostani téli szünetben már kicsit felszabadultabban gyűltek össze a kicsik, akiknek a legkülönbözőbb foglalkozásokat kínálták, így tényleg minden érdeklődő vagy otthon unatkozó, idejét hasznosan és szórakozva eltölteni vágyó gyerek megtalálhatta a kedvére valót.

A magyarkanizsai mellett a horgosi fiókkönyvtárban is voltak programok, például mesés téli napokat tartottak.

Olvasóvá nevelés a cél
Olvasóvá nevelés a cél

A január 10-étől 14-éig tartó játékba bárki bekapcsolódhat még akár most is, az eddig lezajlottak bizonyítják, hogy nagyon megéri. Minden évben egy tematikát választanak, mely köré építik a foglalkozásokat. Ez idén az erdő. Kézműves-, készségfejlesztő és bábjátszó műhelyek, mozizás és társasjátékozás is szerepelnek a kínálatban, melyeket pedagógusok irányítanak. Megközelítőleg száz gyereket sikerült ilyen módon megszólítani és a számítógép elől elszólítani, immáron harmincadik alkalommal, ami a könyvtár életében is jeles és büszkeségre okot adó szám. Bús Csaba, a könyvtár igazgatója hangsúlyozta, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek és a szülők, sőt a szervezők számára is nagy öröm az érdeklődés, és hogy a könyvtár épületét gyerekkacaj tölti be. Hasznos és izgalmas foglalkozásaik az erdő köré épülnek, amelyet megannyi szemszögből lehet figyelni, és szimbolikáját tekintve tág mozgásteret ad a csapatoknak és azok vezetőinek is, ami a gyerekeket az asszociatív gondolkodásmódra és a fantázia, valamint a szókincs bővítésére is megtanítja. Nem mellékes és nem is titkolt céljuk, hogy a kicsik amellett, hogy értő felnőttek legyenek, könyvtártaggá is váljanak, hiszen az állomány gazdag, sőt most már a digitalizálás a korral való haladást is lehetővé teszi. Az igazgató beszámolója szerint a játszóház sikeres, és örömmel tölt el gyereket és felnőttet egyaránt, ami a további szervezésre is ösztönzi őket.

– A téli játszóház a legtömegesebb gyermekrendezvényünk, mégis szinte minimális költségei vannak. Köszönhető ez a pedagógusoknak is, akik minden évben meghallják a hívó szót, és jobbnál jobb programokat tartanak a téli tábor ideje alatt, amiért mi nagyon hálásak vagyunk, és amit szívből köszönünk nekik. A játszóház minden évben a gyerekek által elkészített és előadott bábelőadással zárul, amelyet az érdeklődő szülők is megtekinthetnek, és mindig nagy szeretettel fogadnak. Idén viszont, alkalmazkodva a járvány okozta helyzethez, a Facebook-oldalunkon lesz visszanézhető a felvett előadás. De ezáltal még több szülőt tudunk majd elérni, hisz az online felületnek köszönhetően bármikor visszanézhető lesz. A játszóház után év közben is igyekszünk érdekes és változatos programokkal és versenyekkel visszacsalogatni a gyerekeket. Meg kell említeni az ovisok mesemondó versenyét, valamint az iskolások szavalóversenyét is, amelyeket szintén évről évre megrendezünk. De ezek mellett a hagyományos rendezvények mellett mindig kitalálunk újakat is, amelyekhez gyakran sikerül pályázati forrásokat is hozzárendelni, így biztosítani tudjuk a jutalmakat. Tavaly például meseíró pályázatot és olvasási versenyt is meghirdettünk, amelyre minden elképzelésünket felülmúló nevezés érkezett. A lényeg mindig az, hogy becsalogassuk és olvasóvá neveljük a gyerekeket, hisz csak az olvasó gyerekekből lesznek gondolkodó felnőttek. Ez a mi missziónk, amelyen napról napra dolgozunk a munkatársaimmal – mondta Bús Csaba.