2024. április 25., csütörtök

Népszerűsítés és toborzás

Ifjúsági napot tartott a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete célul tűzte ki a gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozást. Ennek érdekében a nyáron alapítottak egy ifjúsági klubot, a héten pedig ifjúsági klubnapot tartottak. Az esemény célja a Vöröskereszt népszerűsítése és programjainak, tevékenységeinek ismertetése volt. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy utánpótlás szempontjából nagyon fontos a gyerekekkel foglalkozni.

Fontányi Andor

Fontányi Andor

– Az esemény elsődleges célja a szervezet népszerűsítése, valamint az önkéntes bázis bővítése volt. Mint ismeretes, a Vöröskereszt az egyik legnagyobb, önkénteseket foglalkoztató szervezet, és a munkáját is nagymértékben az önkéntesekre alapozza. Hogy új generációkat neveljünk ki, ezért nagyon fontos az iskoláskorú gyerekekkel való foglalkozás. Ennek tükrében valósítottuk meg a téli ifjúsági klubnapot. Ezen ismertettük a Vöröskereszt fő tevékenységeit, nagy hangsúlyt fektettünk az elsősegélynyújtásra, mivel ezzel a témával aktívabban szándékozunk foglalkozni a község mindhárom általános iskolájában. A foglalkozáson is jelen voltak mindhárom iskola diákjai, akiknek felvázoltuk az ifjúságra vonatkozó terveinket, amelyekben számítunk az ő részvételükre is – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy nap fő témája az elsősegélynyújtás volt, épp ezért ennek kapcsán gyakorlati foglalkozást is tartottak.

– Az elsősegélynyújtást fontos gyakorlatban látni, és kellő rutint szerezni. Ennek apropóján vendégül láttuk a magyarkanizsai Vöröskereszt képviselőit, Cseszkó Mónika titkár vezetésével. Az ifjúsági csapatuk látogatott el, amely a szimulált sebek készítését mutatta be. Égési sebeket, nyílt törést, ficamokat, vágási sérülést stb. szimuláltak élethűen. A bemutató második felében a Vöröskereszt kishegyesi oktatói ezeket a szimulált sebeket ellátták, és a gyerekeket megismertették az elsősegélynyújtás alapfogalmaival. Ez azért is fontos, mert februártól négy hónapon keresztül minden iskolában tartani fogunk elsősegélyképzést. Az érdeklődő gyerekek elsajátíthatják az elsősegélynyújtás alapjait, és májusban községi elsősegélynyújtó versenyt szervezünk számukra. A község legjobb csapata a tartományi versenyen is megméretheti magát – mondta el Fontányi.

Szimulált sebeket készít a magyarkanizsai csapat

Szimulált sebeket készít a magyarkanizsai csapat

A Vöröskereszt községi szervezete a féléves tervében húsz olyan aktivitást irányozott elő, amely az ifjúsággal kapcsolatos. Épp ezért a felnőtt önkéntesek jelentkezését is várják, akik foglalkozhatnak a fiatalokkal, egészségügyi megelőző programokban vehetnek részt, véradásban és más humánus értékeket képviselő akciókban – fogalmazott a titkár, majd felhívta a figyelmet, hogy a Vöröskereszt tevékenységét nemcsak önkéntes munkával lehet támogatni, hanem tagsági díjjal is. Az ebből befolyt összegből a gyerekek számára szerveznek programokat, rendezvényeket. A szervezet számára nagyon nagy segítség a tagsági díj befizetése, ami felnőttek számára 100 dinár, kiskorúaknak pedig 50 dinár. Arra kérünk minden humánus érzületű polgárt, hogy támogassa a szervezet munkáját ezzel a szimbolikus összeggel – fogalmazott Fontányi.