2024. március 19., kedd
PACSÉR

Tűz Pacséron

A családi ház tetőszerkezete teljesen leégett

Csütörtökön éjszaka lángok csaptak fel a pacséri Makai utca és Hideg utca sarkán, egy vegyeskereskedésnek is helyet adó lakóépületben, szerencsére személyi sérülés nem történt. A tüzet, illetve az ablakon beszűrődő szokatlan fényt a közvetlen szomszéd vette észre, aki azonnal riasztotta a gyermekeivel éppen egyedül otthon tartózkodó megrémült családanyát, majd a szomszédságot, akik értesítették a tűzoltókat. Elsőként a Pacséri Önkéntes Tűzoltó-egyesület tagsága és tartálykamionja érkezett a helyszínre, majd hamarosan a bácskossuthfalvi hivatásos és önkéntes tűzoltók is megjelentek két gépjárművel. A lángok rendkívül rövid idő alatt szétterjedtek a kamrában, ahol a tűzrevalót tárolták, és a kinőtt ruhákat, majd a padláson lángra kapott a nagyobb mennyiségű tárolt papír. A délelőtti órákban még az események hatása alatt álló Csányi Katalin és párja, Andrej Ozvald segítségére sietett a takarítási munkálatokban a családfő édesapja és annak munkaközössége Bajmokról.

A tűzoltók három órán keresztül harcoltak a lángokkal (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tűzoltók három órán keresztül harcoltak a lángokkal (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A párom éppen dolgozott éjjel, én pedig lefekvéshez készülődve még utoljára 11 óra körül kimentem a tűzre tenni a ház mellett kialakított kazánházba. Ekkor még semmi gyanúsat nem vettem észre. Néhány perc múlva már a kisebbik gyermekünk pelusát cserélve azt tapasztaltam, hogy valami gond van az árammal, pislogtak, majd kialudtak az égők. Röviddel ezután a szomszédasszonyom kiáltozását hallottam, hogy tűz van – foglalta össze röviden az előző éjszaka megpróbáltatásainak kezdetét a családanya.

– Hogy igazából mi történhetett, még nem derült ki számomra. A tűzoltók véleménye szerint a kazán körül is lehetne keresni a tragédiánk okát, vagy talán az, hogy beázott a tető, és a nedvesség rövidzárlatot okozott az egyik fal vezetékében, ami mellett gyúlékony anyagok voltak felfüggesztve. A kazánházban tároltunk 10 liter naftát is, a plafonszerkezet pedig OSB-lapból volt megoldva – hallhattuk Katalintól, aki elárulta azt is, hogy egyedül a párja van munkaviszonyban.

A család lakhatóságát egy jó szándékú falubeli egyénnek köszönhetően sikerült rövid időn belül megoldani a leégett ház közelében. Ez remélhetőleg tartósan is megoldás lehet számukra. Ezzel kapcsolatban a házvásárlási pályázási lehetőségek valamelyikét tudják majd igénybe venni, illetve további saját forrásra lesz szükségük. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bútorokat és a ruhákat csak kisebb kár érte az oltás következtében, tehát ebben a tekintetben nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a négytagú család tűzrevalójának a jelentős része a lángok martaléka lett, és hálásak lennének a felajánlásokért.

Az épület lakhatatlanná vált, de a mellette levő bolt tovább működik

Az épület lakhatatlanná vált, de a mellette levő bolt tovább működik

Nagy Róbert, a Pacséri Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke elmondta, hogy a tűzoltók három órán keresztül harcoltak a lángokkal, amelyek feltehetően a kazánházban csaptak fel. Az oltásban részt vevő hivatásos és önkéntes tűzoltóegységek valamivel éjfél előtt vonultak ki a helyszínre, és közel fél háromig kint tartózkodtak.

– A hajnali órákban is jelen voltunk ellenőrizni, hogy parázslanak-e még a gerendák. A legnagyobb kihívást a padláson tárolt nagyobb mennyiségű papír okozta, aminek az oltását a felforrósodott tetőcserepek eltávolítása hátráltatta. A tűz szinte teljes mértékben tönkretette a lakóház mennyezetét, tetőszerkezetét, egyedül az épülettel összeépült vegyeskereskedés fölött maradt meg némi konstrukció.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szél nem a szomszéd háza felé fújdogált, mert annak beláthatatlan következményei lehettek volna. A tűzeset csak részben érintette a családi ház első helyiségeiben üzemelő Oszi vegyeskereskedés és pékség árukészletét, mivel annak a résznek új építésű betonmennyezete van, így nem keletkezett benne kár. A környék lakóit ellátó üzletben megtudtuk, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vásárlóik rendelkezésére állhassanak.

A tűzeset kapcsán a legnépszerűbb közösségi portál közvetítésével hívják fel a lakosság figyelmét a pacséri lánglovagok, hogy rögzítsék készülékeikben, vagy jól látható helyen tüntessék fel otthonaikban a helyi tűzoltóság 069/4744-020-as mobilszámát, hogy a tűzoltók minél hamarabb a helyszínre tudjanak érkezni baj esetén.