2024. április 18., csütörtök

Tilos a „kesza” használata

A pénz mellé a Verbászon vásárlók vigyenek magukkal táskát is

Verbász község területén az idén január 1-jétől tilos az egyszer használatos, könnyű műanyag zacskók használata, ami annyit jelent, hogy az üzletek és áruházak termékeik értékesítésekor ezentúl nem adhatnak/árusíthatnak ilyen zacskókat. Az erre vonatkozó határozat a község hivatalos lapjában jelent meg 2021. február 3-án.

A határozat részletesen szabályozza az áruk és a szolgáltatások értékesítési helyén az áruszállításra alkalmas táskák/szatyrok felhasználásának feltételeit, azok anyagával kapcsolatos kötelezettségeket, valamint felhasználásukkal kapcsolatban a kereskedők jogait és kötelezettségeit.

Fontos viszont megemlíteni, hogy a vastagfalú, akár több vásárlásra is alkalmas nejlonszatyrok továbbra is ott maradhatnak a boltok polcain azzal a kikötéssel, hogy a vásárlók számára az üzletek kötelesek lesznek környezetbarát (biológiailag lebomló) anyagból készült alternatívát biztosítani helyettük.

Az említett hivatalos lap a műanyag szatyrok használatára vonatkozó határozat 3. szakasza értelmében „minden jogi személy és vállalkozó, aki Verbász község területén kereskedelmi tevékenységet folytat, köteles a műanyag zacskók használatát minden értékesítési ponton, minden kiskereskedelmi egységben, szolgáltatásban és egyéb tevékenységben megszüntetni, a környezetminőségre gyakorolt negatív és közvetett hatások csökkentése, a polgárok egészségügyi állapotára gyakorolt hatása, valamint a településen keletkező hulladék csökkentése érdekében".

Egyszerűbben fogalmazva a kereskedők kötelesek az értékesítés helyén, minden kiskereskedelmi létesítményben, valamint a szolgáltatások és egyéb tevékenységek során a könnyű műanyag zacskók (nejlonszatyrok) helyettesítésére papírzacskókat és újrafelhasználásra vagy újrahasznosításra alkalmas zacskókat biztosítani, azzal, hogy azokat az áruval/szolgáltatással együtt adják, vagy megfizettetik.

Tegyük hozzá, hogy Magyarországon tavaly július 1-jétől, Horvátországban pedig 2022. január 1-jétől tilos az olyan egyszer használatos, műanyagból készült tárgyak használata és forgalmazása, mint például a műanyag poharak, evőeszközök, fülpiszkálók, ételtartók stb., ideértve az említett könnyű műanyag szatyrok használatát is.