2024. április 20., szombat

Kiemelt helyen Európa kulturális térképén

Óriási érdeklődés övezte Újvidéken a Zeniteum 2022 elnevezésű szabadtéri előadást és a többi művelődési-szórakoztató műsort

Egy éven keresztül a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint Újvidék viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Újvidéken a csütörtöki nagyszabású megnyitó ünnepség központi eseménye a Zeniteum 2022 elnevezésű esti szabadtéri előadás volt. A szlovén avantgárd művész, Dragan Živadinov által színpadra állított produkció középpontjában a szerb tudomány nagy nevei álltak, mint például Mileva Marić Einstein fizikus, matematikus, Milutin Milanković matematikus, csillagász, Dragiša Brašovan építész vagy Ljubomir Micić irodalmár. A Zeniteum 2022 az elmúlt évek legösszetettebb produkciós művészeti projektje volt, amely Szerbiában megvalósult. Elnevezése a Zenit folyóirat művészétől és szerkesztőjétől, Ljubomir Micićtől származik, aki a modernista művészetet formálta nemzetközi folyóiratában a két világháború között Belgrádban, Zágrábban, Párizsban, Berlinben, Milánóban és Moszkvában. A Zeniteum 2022 című multimédiás előadás rendezőjének célja az volt, hogy a művészet kifejező erejével – a tudomány fókuszba állításával – meghatározza Újvidék helyét Európa kulturális térképén.

A Zeniteum az elmúlt évek legösszetettebb művészeti projektje volt (Fotó: Ótos András)

A Zeniteum az elmúlt évek legösszetettebb művészeti projektje volt (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormányépületnél megrendezett szabadtéri estet – amelyen több ezren vettek részt – a népszerű Synspecies művészduó kezdte meg, melynek Crevasse című audio-vizuális előadása a teremtés mítoszát mutatta be, ezt követően az est házigazdája, Lazar Jovanov színművész koccintott, koccintott Újvidékre és számos, Európa több országából érkezett vendégre. Az est fénypontjaként megjelenítették Milutin Milankovićot, akit Boris Isaković alakított, illetve Mileva Marićot, akit pedig Anita Mančić személyesített meg. Ezenkívül 22 színész, 22 énekes, balett-táncosok, akrobaták, Laura Vukobratović és Nenad Marković szólótrombitások és egy teljes fúvószenekar előadását élvezhette a közönség. Az audiovizuális esemény látványvilágát kiegészítő, ahhoz szervesen illeszkedő zenét Dragana Jovanović szerezte. Az este későbbi részében Miloš Martinov Lag és Dejan Ilić DJ-k léptek fel.

Rengetegen voltak kíváncsiak a rendezvényre (Fotó: Ótos András)

Rengetegen voltak kíváncsiak a rendezvényre (Fotó: Ótos András)

Csütörtök este számos koncert várta még az újvidékieket, illetve a városba érkezett vendégeket. Az Ifjúsági Színházban az egyik legnépszerűbb brit elektronikus együttes, a Morcheeba lépett fel. A Városi Hangversenyteremben a francia Nouvelle Vague együttes, valamint Andreas Ottensamer klarinétművész, a Szerb Nemzeti Színházban pedig a Carminho fado lépett fel. Jimi Tenor finn jazz-zenészt az Újvidéki Színházban, Chrysta Bell amerikai énekesnőt pedig a Mária neve templomban tekinthette meg a közönség. A Fabrika művelődési központban a Rudimental zenakar szórakoztatta az elektronikus zene kedvelőit.

Számos színész, énekes lépett színpadra (Fotó: Ótos András)

Számos színész, énekes lépett színpadra (Fotó: Ótos András)