2024. április 23., kedd

Psaki: Moszkva ürügyet keres Ukrajna megtámadásához

Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát, s úgynevezett idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepített Ukrajna keleti részén – jelentette ki pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a dpa német hírügynökség szerint.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagálásában visszautasította az értesülést, mondván, minden alapot nélkülöző információról van szó. „Mindeddig az ilyen bejelentések alaptalannak bizonyultak, semmi sem támasztotta alá őket" – emelte ki Peszkov.

Psaki mindemellett azt állította: Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel, illetve „provokációkat kreál" egy esetleges orosz beavatkozás igazolására, valamint így akar további éket verni az ukrajnaiak közé.

Az amerikai tisztségviselő hozzátette: az Egyesült Államok hírszerzése arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített, akik robbantásos merényleteket hajthatnak végre az oroszbarát szakadárok ellen, később pedig az ukrán kormányerőket vádolva a merényletek elkövetésével.

Mint mondta, orosz ügynökök az ukrajnai emberi jogi helyzet súlyosbodásáról és az ukrán vezetők fokozódó harciasságáról terjesztenek híreszteléseket. „Mindez nem más, mint hamis információk terjesztése" – szögezte le Psaki. Hozzátette, hogy ezekben a félrevezető mikroblog-bejegyzésekben a Nyugatot teszik felelőssé a feszültségek elmélyüléséért, illetve olyan humanitárius problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek egy orosz beavatkozással megoldódnának.

John Kirby, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője Psaki oldalán nyilatkozva közölte, hogy Oroszországnak ezt az eljárásmódját már megtapasztalhatták a Krím félsziget elcsatolásakor.